Mapucheaktivister åtalas för terrorism

*Chile*
*Rättegång nummer två mot mapucheaktivister, där de åtalas för olaga organisering enligt antiterroristlagen som instiftades av Chiles militärregim, har påbörjats. Rättegången genomförs i staden Temucos rättsal.*

I den första rättegången i Angol i oktober-november 2004 frikändes samtliga åtta som infann sig av de totalt sexton åtalade. Rättegången bedömdes ogiltlig efter att åklagarsidan yrkat om detta. Målsägande i fallet är bland annat den chilenska staten. Flera chilenska och internationella organisationer har uppmärksammat det orimliga i de åtal där antiterroristlagen används mot mapuchebefolkningen som kämpar för sina rättigheter och markområden.

Bland kritikerna mot åtalen finns FN:s specialinformatör Rodolfo Stavenhagen, Human Rights Watch, Defensoría Internacional de los Pueblos i Schweitz, Observatorio de los Derechos de los Pueblos Indígenas i Chile, Consejo de Todas las Tierras i Chile och Coordinación de Organizaciones e Identidades Territoriales Mapuche i Chile. Den senaste veckan har de två sistnämda organisationerna uppmanat president Ricardo Lagos att låta staten dra sig ur som målsägande i åtalet. De har även uppmanat stora delar av det civila samhället att protestera mot tillämpningen av antiterroristlagen och att närvara vid rättegången som observatörer.

Temucos stad var målsägande i åtalet vid den första rättegången i Angol, men borgmästaren Francisco Huechumilla som tillträde i november har dragit tillbaka Temucos deltagande. Francisco Huechumilla har själv mapuchebakgrund och var minister i Lagos regering innan han blev borgmästare.
-ursprungsfolk, ursprungsbefolkning-
_Maria Palselius_