Självförtroendet på topp inför VM

*Brasiliens förbundskapten Carlos Alberto Parreira försöker förtvivlat inpränta att landets favorittippade lag ännu inte har vunnit det VM i fotboll som börjar i Tyskland den 9 juni. Han har en tuff uppgift framför sig. Nästan fyra av fem brasilianare tror på (för att inte säga kräver) VM-guld, och backfenomenet Roberto Carlos bedömer i en intervju med tidningen Folha de São Paulo att Brasilien har 80 procents chans att vinna titeln.*

Brasilien har intagit den lilla turistpärlan Weggis i Schweiz. Ja, det stjärnspäckade fotbollslandslaget, alltså. Det är i Weggis som hyllade men slitna superstars som Adriano, Ronaldo, Ronaldinho Gaúcho, Kaká och Robinho ska träna sig i form för att erövra landets sjätte VM-guld i fotboll.

*Cirkussällskap*

Rapporterna från schweiziska Weggis, en ort med knappt 4 000 invånare, talar om hysteri kring det brasilianska cirkussällskapet. Festandet och sambatrummandet i det lilla samhället är så intensivt att förbundskaptenen Parreira har hotat med att landslaget kan lämna stället för att träna på annat håll om karnevalsstämningen i Weggis stör uppladdningen.

Alla vill se brassarnas träningar, som genomförs på en specialbyggd träningsanläggning med plats för 5 000 åskådare. Att biljetterna till träningspassen kostar ungefär 125 kronor hindrar inte att biljetterna till samtliga 14 inplanerade pass är utsålda sedan länge. I Brasilien kan man se mycket av spektaklet utan att betala, på teve. Varje nyhetssändning innehåller åtminstone fem minuter med senaste nytt om de 23 spelare som ska bli nationalhjältar – eller bespottade oduglingar.

*Massivt självförtroende – och stöd*

Opinionsmätningsföretaget Sensus offentliggjorde på onsdagen en undersökning som visar att 79,8 procent av brassarna är övertygade om att VM-bucklan hamnar i Brasilien. Detta trots att nyckelspelare som Adriano och Ronaldo visat usel form på sistone. Andrahandsfavorit är hemmalaget Tyskland, som enligt 3,4 procent av de tillfrågade tar sitt fjärde VM-guld. Ärkerivalen Argentina segertippas bara av 1,1 procent av de intervjuade. Att en dryg fjärdedel (27,4 procent) av de tillfrågade inte gillar fotboll hindrar inte att 88 procent uppger att de kommer att följa VM på teve.

Den fotbollstokige presidenten Lula, som gärna själv lirar med inbjudna politikerkollegor, är alldeles säkert en i teveklacken. Kanske har han extra goda skäl att heja fram landslaget. Närmare en tredjedel (32 procent) av de intervjuade anser nämligen att en ny VM-titel hjälper den sittande presidenten att bli omvald.

_Filip Andersson_