Chilensk fotograf, postumt hedrad

*Fotografen Julio Garcia Romero dog av tårgasen på gatan under aprilprotesterna i Quito. In i det sista dokumenterade han polisens och militärens övergrepp mot demonstranterna. Hans bilder och många andra fotografers finns just nu utställda i Casa de la Cultura Ecuatoriana och Centro Metropolitano i Quito.*

Igår invigdes utställningen, som också varit en pristävling, i kulturhuset, i närvaro av flera ministrar från Ecuadors nuvarande regering och ministrar och diplomater från Chile. Julio Garcias hustru som är journalist, talade om mannens outröttliga solidariska närvaro vid sidan av andra människor, hans ointresse för det materiella men livslånga kamp för rättvisa och för att i bild verkligen visa människornas Ecuador, om hennes och mannens gemensamma arbete som omfattar ett 60-tal videofilmer med genusperspektiv om förhållandena i Ecuador.

Flera av talarna intygade sin solidaritet med ”forajidos”, det namn som demonstranterna gav sig själva efter att expresident Gutierrez upprörd kastat ut det som en grov anklagelse mot dem. Utställningen betecknas bl.a som ”ett vittnesmål från ett smärtsamt blad i landets historia och ett uttryck för solidaritet med ett folk som är berett att bekämpa de falska ledarna och deras lurendrejeri.” Den genomfördes i samarbete med Arbetsministeriet och lokalradiostationen La Luna som hade en central betydelse för att organisera upproret under aprildagarna.

_Karin Persson_