Regionalt samarbete för utveckling

*En gemensam front mot ouppfyllda löften om utvecklingsprojekt och för förverkligandet av gemensamma drömmar har skapats av de fem borgmästarna i Cayambe, Pedro Moncayo, Otavalo, Antonio Ante och Ibarra.*

Fronten har redan genomfört två möten med mer än 80 personer närvarande. Arbetsgrupper bestående av tekniker och folkvalda har bildats för att gemensamt lösa problem och utnyttja varandras erfarenheter för den regionala utvecklingen.

Några viktiga projekt är vägbygge mellan Otavalo och Ibarra och restaurering av järnvägsnätet i området. En historisk järnväg mellan Ibarra och San Lorenzo vid havet nära Colombia är under reparation efter år av förfall.

Ett mycket viktigt projekt är också vatten till 450.000 jordbrukare i 160 byar i norra Pichincha och södra Imbabura, ett projekt som pga politiska särintressen i tidigare regeringar inte har förverkligats. Ett annat vattenprojekt för jordbrukare i området Tabacundo-Cayambe skall ta vatten från den nästan 6.000 meter höga glaciärklädda vulkanen Cayambe.

En av de mest drivande för att skapa den gemensamma arbetsgruppen är borgmästaren i Cayambe Diego Bonifaz, som ger som skäl att ”förhindra att det sker ett politiskt spel med regionens intressen och behov och att samordna ideer och initiativ”.

_Karin Persson_