Spanska obligatoriskt i mellanskolan

*President Luiz Inácio Lula da Silva genomför en ny lag som betyder att spanska blir obligatorisk i den brasilianska mellanskolan. Initiativet gäller både offentliga och privata skolor och blir implementerat över fem år.*

Utbildningsminister Sérgio Haddad förklarade vid presentationen i Brasília hur skolorna måste erbjuda minst ett främmande språk som obligatorisk disciplin och ett som valfritt främmande språk. Det betyder att nu kan skolorna välja om spanska bör vara obligatorisk eller valfritt. Idag har de flesta engelska som obligatorisk främmande språk.


– Om folk vill behålla engelska som obligatoriskt så blir det andra spanskan. Skolan måste erbjuda den, men eleven har inte plikt till att följa den. Finns det ingen efterfrågan så går ingen, sade Haddad enligt Agência Globo.

Utbildningsministeriet vill använda den nya lagen som lyftstång för att visa hur man kan konvertera skulder till investeringar. Tanken går ut på att regeringen i Spanien skall efterskänka en skuld på 25 miljoner USD från den brasilianska skulden men mot att pengarna investeras i utbildning avlärare i spanska som sedan kommer att jobba i brasilianska skolor.

Förslaget har redan visst stöd hos regeringen i Spanien som tillsammans med Argentina och Brasilien ligger front när det gäller konvertering av skuld till investering i utbildning. Spanska ambassaden skickade ut ett meddelande om att ”genomförandet vill på avgörande sätt bidra till den regionala integrationen med grannländerna”, heter det i texten. Ministeriet i Brasília tror på, att det kan utbildas 12 000 lärare på de fem år.

_Morten Gliemann_