Legosoldater till Irak, rekryterades från Manta

*En amerikansk medborgare i Ecuador, har med ett företag kallat Epi Security & Investigation kontrakterat före detta colombianska soldater till Irak.*

Jeffrey Shippy kom för tre år sedan till Ecuador som brandman på den amerikanska militärbasen Manta men har nu etablerat sig i landet med familj och affärsverksamhet, en verksamhet som har som mål att rekryterar legosoldater.

MR-organisationer avslöjade verksamheten och har i ett brev till Ecuadors President bett regeringen se till att företaget lämnar landet. Gustavo Larrea som är språkrör för ALDH, Asociación Latinoamericana para los Derechos Humanos, säger att Ecuador är en fredlig nation som respekterar internationella fredsöverenskommelser, och att man inte kan acceptera att göra affärer med legosoldater.

Avmilitariseringen i Colombia var till fördel för företaget som med god ersättning kunde erbjuda erfarna tidigare soldater ny tjänstgöring i Irak. Legosoldater utgör en stor del av de närvarande trupperna i Irak, två av fem soldater är kontrakterade utanför amerikanska armén. När de dödas rapporteras de inte som amerikanska förluster, vilket kan ses som en fördel för USA. Legosoldater används också av tradition för att utföra de ”smutsigaste” uppdragen, som tortyr eller avrättningar.

Inte bara Epy utan även andra företag, mest känt är Dyncorp, har kontrakterat soldater till Irak. Legosoldtaer är en av de snabbast växande industrierna i världen.

Dyncorp har tidigare dragit på sig skarp kritik från MR-organisationer runt om i världen. I Ecuador har den, i skydd av överenskommelserna för Mantabasen, diplomatisk immunitet. Om några brott skulle begås kan de inte åtalas av ecuatorianska myndigheter utan kommer att hänföras till USA och lagföras där.

_Karin Persson_