Handel med barn ökar

*De senaste sju månaderna har 1187 barn skickats tillbaks till Nicaragua med hänvisning till ”irreguljär migration”. Åklagare från hela landet rekommenderar parlamentet att så fort som möjligt besluta om den föreslagna reformen av brottsbalken där straffen för handel med barn specificeras och skärps.*

Åklagare och polis slår tillsammans med Save the Children Kanada larm om bristfällig lagstiftning och en ökning av antalet fall av handel med barn. Man anar ett stort mörkertal bakom de officiella siffrorna då man identifierat flera ”blinda fläckar” längs gränsen mot Costa Rica som inte omfattas av migrationsverkets kontroll.

Brottslingarna lockar enligt polisens utredare med resor, mobiltelefoner och andra presenter för att övertala barnen. När förövarna fått barnen eller tonåringarna med sig erbjuds dessa ofta droger och utsätts för sexuella övergrepp. Människohandel är dåligt specificerat i lagen och leder idag till relativt korta fängelsestraff.

Handel med barn ligger på tredje plats över de mest lukrativa branscherna för den organiserade brottsligheten efter droghandel och vapenhandel enligt Save the Children Kanada. Både myndigheter och organisationer menar att kryphål i lagen främjar denna typ av verksamhet och ökar antalet fall där barns rättigheter kränks.

_Sara Svensson_