Ecuador hotar kasta ut nytt oljebolag

*Det statliga oljebolaget Petroecuador hotar avsluta kontraktet med nordamerikanska City, då bolaget inte betalat de extra pengar till staten som den nya lagstiftningen kring oljevinsterna innebär.*

Petroecuador ansökte på torsdagen hos Ministeriet för energi och gruvor att påbörja processen med att avsluta kontraktet med oljebolaget City, som verkar i oljeblock 27 i ecuadorianska Amazonas. Blir hoten verklighet kommer City gå samma öde till mötes som Oxy, som i mars förra året fick sitt kontrakt avslutat och kastades ut ur landet. Alla Oxys tillgångar i landet överfördes till den ecuadorianska staten (se "tidigare artikel" [node:650]).

City anklagas för att ha brutit mot den nya oljelagen, som innebär att en större andel av de "extra" oljevinsterna tillkommer staten. Med extravinster syftar man på de vinster som beror på att priset på olja stigit sedan man skrev kontrakten. Enligt den nya lagstiftningen är City skyldiga staten 28 miljoner dollar. En liknande process kan komma att startas även mot spanska Repsol-YPF som är skyldiga 2 miljoner dollar.

City å sin sida har anmält frågan till Centro international de arreglo de diferencias relativas de inversiones, CIADI, som löser internationella tvister som rör investeringar. City hävdar att beslutet om det nya regelverket inte gäller, eftersom det tagits ensidigt av staten utan att komma överens med bolagen, och därför inte kan ändra kontrakten.

I april 2006 skrevs den nya lagen som säger att bolagen ska betala 50 procent av de extra inkomsterna på grund av prishöjningen till staten. I år skärptes lagen och den nya siffran är 99 procent av extrainkomsterna.

Enligt den nya lagen är Andes petroleum skyldiga 34 miljoner dollar, Petrobras 73 och Occidental (Oxy) 30.

_Tove Silveira Wennergren_