Ecuadors stat får större oljeinkomst

*President Rafael Correa ändrade överraskande presidentdekretet som reglerar uppdelningen av oljeinkomsterna så att 99 procent av de extra oljevinsterna, som beror på ökade oljepriser, går till staten och 1 procent till företagen.*

Den tidigare uppdelningen av extra-vinsterna var 50-50, statens andel höjdes genom ett dekret utfärdat av interrimspresidenten Alfredo Palacio förra året. Correa kallade den nya uppdelningen ”rättvis och konstitutionell”.


- Vi börjar ratificera att oljan tillhör alla ecuadorianer och vi kommer aldrig tillåta att vi förlorar våra egna inkomster, sade presidenten enligt nyhetsbyrån Altercom.

Med extra-vinster menas skillnaden i vinst mellan det dollarpris som är inskrivet i kontraktet (17 dollar per fat, 24 inräknat inflationen) och det som är i dag (64 dollar per fat). Med reformen hoppas regeringen tjäna 700 miljoner dollar per år.

Redan när Alfredo Palacio genomförde den första reformen av oljeinkomsterna talades det om att de transnationella företagen skulle lämna landet. Nu hör man samma röster. Men Correa, stärkt av en ny seger i valet till den konstituerande församlingen, säger att ”om företagen klagar tar vi tillbaka deras 1 procent också".

- Då gör jag ett nytt dekret som säger att 100 procent av extra-vinsterna tillhör ägarna av oljan, sade Correa enligt nyhetsbyrån EFE och underströk att konstitutionen säger att landets naturresurser tillhör staten.

Oljan är Ecuadors största exportvara och inkomsterna utgör omkring 35 procent av statens budget.

_Tove Silveira Wennergren_