Sprängmedel tas bort i Sarayaku

*Över 1 400 kilo spängmedel kommer att tas bort från byn Sarayakus territorium av Ecuadors ministerium för gruvor och olja.*

Sprängmedlet lämnades i Sarayakus jord för fem år sedan, då det argentinska oljebolaget Compañia General de Combustibles (CGC) skulle genomföra provsprängningar för att undersöka oljefyndigheter i området. Verksamheten lades på is efter konflikter med bysamfälligheten Sarayaku.

I veckan besökte ministern för gruvor och olja, Galo Chiriboga, byn och skrev under ett kontrakt om borttagandet av sprängmedlet, skriver El Comercio. Detta efter att Sarayaku fått rätt i den interamerikanska donstolen (CIDH) i frågan. Sarayaku-byn hade anmält den ecuadorianska staten för brott mot såväl bybornas individuella som kollektiva rättigheter.

Representanter för ministeriet kommer att träffa representanter för oljebolaget för att skapa "en bas för en politisk dialog" i frågan. Från oljebolagets sida har man sagt att man är redo att dialogera, men att 95 procent av sprängmedlet finns utanför Sarayakus territorium. Man sade också att det är svårt att hitta sprängmedlet, då djungeln snabbt växer över de öppnade områdena, samt att sprängmedlet är gammalt och delvis overksamt. Att ta bort sprängmedlet kommer att kosta omkring 1,5 miljoner dollar, uppskattar bolaget.

Sarayakus advokat, Mario Melo, krävde under mötet med ministern att CGC:s kontrakt i oljeblock 23, där byns territorium ligger, sägs upp. Detta krav kommenterades inte av ministern.
Sarayakus kamp mot oljebolagen har varit en av de mest hårdnackade, och uppmärksammade i ecuadorianska Amazonas.

_Tove Silveira Wennergren_

Läs mer om Sarayakus kamp på UBV:s kunskapsrum