Demonstranter släppta

*På fredagen var samtliga demonstranter som greps i Suchitoto i början av månaden på fri fot. Tidigare hade fem av de 14 gripna släppts och på fredagen blev resterande nio villkorligt frigivna. Men de nio står fortsatt anklagade för terroristiska handlingar efter demonstrationer mot privatiseringen av vattnet i El Salvador.*

Det var en märkbart medtagen grupp människor som äntrade den provisoriska scenen på torget "El Salvador del Mundo" i San Salvador på fredagsmorgonen. Framför väntade familj, vänner samt representanter och medlemmar från många av landets sociala organisationer. Flera av dem har befunnit sig på platsen sedan den 18 juli, då tält och banderoller sattes upp och en hungerstrejk startade, med kravet att genast släppa de anklagade fria. Efter en minut av applåder för de frigivna ges Marta Lorena Martinez ordet.


- De stal vår yttrandefrihet den andra juli, säger hon. Men folket har lyssnat på oss, och ni har visat att det är möjligt att förändra!

Marta Lorena Martinez är ordförande för organisationen Cripdes och en av de nio som tillbringat de senaste tjugo dagarna i fängelse. På tröjan hon bär står det "soy ciudadana, no terrorista" – jag är medborgare, inte terrorist.


- Det som skedde i Suchitoto är terroristiska handlingar utförda av staten. Men de begick ett misstag vår regering när de grep oss och satte oss i fängelse. Vi har där sett hur kvinnorna misshandlas och hur deras männskliga rättigheter bryts dagligen. Ni här ute har tillsammans kämpat och visat regeringen ett enat folk, enade sociala organisationer och ett enat oppositionsparti. De har inte kuvat oss med sin antiterroristlag, istället är vi än mer övertygade i vår kamp för ett land som är allas, där alla har samma rättigheter.

Den villkorliga frigivningen innebär att de nio personerna inte får lämna landet och att de varannan vecka ska infinna sig för att bekräfta sin närvaro. Inom tre månader, räknat från den 7 juli då de fängslades, ska en ny domstolsförhandling genomföras i målet. Samtidigt fortsätter kritiken mot antiterroristlagen. Flertalet institutioner förklarar lagen inkonstitutionell och kräver att den upphävs. Antiterroristlagen klubbades igenom den 21 september förra året.

_Marie Wiktorsson, UBV El Salvador_

Läs tidigare texter "här" [node:1265], "här" [node:1252] och "här" [node:1251].