Nationalisering av tågtrafiken

*Evo Morales offentliggjorde under förra veckan planer på att tågbolaget ENFE, Empresa Nacional de Ferrocarriles, ska gå tillbaka i statens ägo.*

Uttalandet kom efter att presidenten rest med det nyligen invigda turisttåget från ruinerna i Tiwanaku till sjön Lago Titicaca.
1996 sålde bolivianska staten en majoritet av sina aktier i tågbolaget ENFE, som körde passagerartrafik mellan flera bolivianska städer, till det chilenska företaget Cruz Blanca. Cruz Blanca sålde senare vidare delar av bolaget till ett annat chilenskt företag; Luksic Group och år 2000 resterande del till det amerikanska bolaget Genessee & Wyoming Inc.

Försäljningen av den statliga järnvägstrafiken var ett steg i den våg av privatiseringar som ägde rum i mitten av 1990-talet (som även berörde områden såsom olja, gas, vatten, energi, telekommunikation, flygtrafik och pensionssystem). Privatiseringarna har dock inte inneburit något ekonomiskt lyft för Bolivia och nuvarande regering arbetar nu för att förstatliga tillbaka bolagen.

Förra året nationaliserade olja- och gastillgångar och nu arbetar regeringen för större statlig kontroll över gruvindustrin och telekommunikationen. Bland annat pågår förhandlingar med det schweisiska gruvbolaget Glencore och regeringen vill även köpa tillbaka det tidigare statliga telebolaget från italienska Telecom Italia.

_Jessica Nilsson_