Fortsatta protester mot häktningar

*Trycket från sociala och fackliga organisationer samt olika institutioner att frisläppa de 13 häktade, anklagade för terroristiska handlingar, fortsätter.*

Vänstertidningen Co Latino rapporterar att CEJIL, (ung. centret för rättvisa och internationella rättigheter), motsätter sig tillämpningen av antiterroristlagen på de 13 häktade från demonstrationerna i Suchitoto den 2 juli. CEJIL har konsultativ status för organisationen för Amerikas stater (OEA) samt FN.

"Situationen i El Salvador är oroväckande, de farhågor som restes av de sociala organisationerna innan antiterroristlagen antogs, visar sig nu besannas", säger Gisela de León, advokat för CEJIL, till Co Latino. Särskilt allvarligt ser CEJIL på att det är ledare från sociala organisationer som gripits, samt att det bland de häktade återfinns en journalist som arbetar som kommunikatör på en av dessa organisationer.


- Det riskerar de grundläggande rättigheterna, säger de León.

På onsdagen uppmanade även den nytillträdde ombudsmannen för mänskliga rättigheter, Oscar Humberto Luna samt justitiekanslern Gregorio Sánchez Trejo den lagstiftande församlingen att revidera antiterroristlagen.

– Terroristiska handlingar innefattar andra komponenter än en vanlig demonstration, säger Luna, till högertidningen La Prensa Gráfica.
President Tony Saca vill enligt La Prensa inte stänga några dörrar:


- Om det finns anmärkningar och det går att förbättra lagen genom att klart definiera terrorism, då ska vi gärna göra det.

_Marie Wiktorsson, UBV El Salvador_