Achuarfolket anmäler Pluspetrol

*Achuarfolket i Loreto, nordöstra Perus regnskogsregion, anmäler nu argentinska oljebolaget Pluspetrol för de kraftigt ökande dödsfallen och sjukdomarna bland befolkningen, som orsakats av oljebolagets utvinning av olja, samt deras gruvdrift. Samtidigt anklagar de den peruanska regeringen för passivitet och utebliven sjukvård.*

Framför allt barnen kring floden Corrientes, en biflod till Amazonasfloden, har drabbats allvarligt. Blodprov har visat allvarligt förhöjda värden av bly och kadmium, antalet fall av gulsot, diarréer, ögonsjukdomar och undernäring har också ökat. Utsläppen från oljeutvinningen och gruvorna har påverkat allt växt- och djurliv, och fisken från floden sägs smaka råolja. Representanter för ursprungsbefolkningen achuar kräver att regeringen förklarar området en “sanitär katastrofplats” och att åtgärder tas mot oljeföretaget.

För åtta månader sen lovade regeringen att befolkningen i området ska kompenseras med bland annat kraftfulla hälsoinsatser, bekostade av Pluspetrol, men inget av detta har genomförts. Istället överväger regeringen att utfärda tillstånd till flera olje- och gruvbolag som vill få tillgång till området. Detta rapporterar den brasilianska nyhetsbyrån Adital.

_Johan Tjerneng_