Terrormisstänkta demonstranter häktade

*Lördagen den 8 juli häktades tretton av de fjorton personerna som anhölls i samband med demonstrationerna mot privatiseringen av vattnet i Suchitoto tidigare i veckan, anklagade för terroristiska handlingar.*

Under lördagen pågick domstolsförhandlingarna mot de fjorton anhållna personerna i El Salvadors specialdomstol, för mål som rör lagen om antiterrorism. Utanför slöt sociala organisationer från de flesta av El Salvadors län samt representanter från vänsterpartiet FMLN upp i fredliga manifestationer. För att visa sitt stöd till de anhållna, samt kräva deras omedelbara frigivning.


- De anhållna är politiska fångar. Inga handlingar har utförts som kan klassificeras som terrorism. Med hjälp av polisen vill regeringen ingjuta rädsla hos människor, säger Hugo Flores. Han är verksamhetsledare för Cordes, en systerorganisation till Cripdes, (ung. Förening för utveckling i El Salvador), vars ordförande och viceordförande återfinns bland de häktade.


- De demokratiska processer som fredsavtalet från 1992 skapade förutsättning för är hotade, fortsätter Flores. Det är en tydlig tillbakagång, vilket gestaltas i en civil diktatur där regeringen spelar en huvudroll. De är ute efter att stänga de sociala organisationernas utrymme att fritt utrycka sina åsikter.

Det var vid åttatiden på lördagskvällen som beskedet kom, efter en lång dags väntan för de många som samlats utanför specialdomstolen i stadsdelen Escalón. Tretton av de fjorton anhållna har häktats, misstänkta för terroristiska handlingar. Minst tre, högst sex månader kan de enligt lag hållas häktade, medan ytterligare undersökningar görs.

Såväl Hugo Flores, som Cordes ordförande Felipe Tobar är övertygade om att detta inte kommer att skrämma människor.


- De kan inte tysta organisationerna, repressionen enar i stället de sociala sektorerna. Och de flesta har klarhet i att detta är vad som karaktäriserar regeringen - att skrämma och begränsa.

_Marie Wiktorsson, UBV El Salvador_

Läs mer på föreningen Cripdes hemsida: www.cripdes.org