Bolivia köper tillbaka raffinaderier

*Efter långa och svåra överläggningar kom så på torsdagen bolivianska staten och brasilianska bolaget Petrobras överens om ett pris för två raffinaderier som köps tillbaka av Bolivia.*

Köpet är ytterligare ett steg i den så kallade nationaliseringen av Bolivias olje- och gastillgångar och förhandlingarna har hittills varit svåra. Brasiliansk och boliviansk media har talat om en kris länderna emellan, och syftar på Brasiliens president Lula da Silvas hårda uttalanden om Bolivias nationaliseringspolitik och president Evo Morales agerande. Morales själv har dock hittills avstått från att gå i polemik och har sagt att relationerna mellan länderna är goda och att någon kris aldrig varit ett faktum.

Priset för de två raffinaderierna Gualberto Villaroel i Cochabamba och Elder Bell i Santa Cruz slutade på 112 miljoner dollar. Petrobras hade inicialt begärt 200 miljoner dollar för båda fabrikerna. Brasilianska Petrobras uppger i en kommunike att förhandlingarna leddes av dem själva och att det slutgiltiga priset räknats ut efter att internationella, oberoende konsulter kallats in.

Raffinaderierna såldes till Brasilien 1999 under dåvarande president och före detta diktator Hugo Banzers regim. De producerar bland annat bensin, diesel och flygplansdiesel.

_Emma Schütt_