Nicaragua

Hårdare linje mot regeringskritiska medier i Nicaragua

Journalister i Nicaragua vittnar om att medier som rapporterar kritiskt om de styrande sätts under allt hårdare press.

Hon går i täten för kampen mot jättekanal i Nicaragua

En ny jättelik kanal ska enligt planerna binda samman Atlanten och Stilla havet genom Nicaragua. Men projektet har mött hård kritik från delar av lokalbefolkningen. Främst i kampen mot projektet går den 40-åriga jordbrukaren Francisca Ramírez, som nu fått stöd från Europaparlamentet.

En skola där alla kan vara med

En lärare leker med barnen på skolgården. Foto: Simon Lundh

En inkluderande skola där barn med funktionella nedsättningar får plats. Det är långt ifrån självklart i Nicaragua, men i Estelí har en kvinna drivit just en sådan skola i drygt tio år.

Väntat valresultat i Nicaragua

Den tidigare gerillamedlemmen på väg att skapa ny familjedynasti? Foto: Cancillería del Ecuador

Den nuvarande presidenten Daniel Ortega vann under söndagen det på många håll ifrågasatta valet i Nicaragua. Valprocessen ses som en formalitet för att föreviga den före detta gerillaledarens makt.

Starka motsättningar inför val i Nicaragua

Oppositionen i Nicaragua anser att den sittande presidenten, Daniel Ortega, utnyttjar lagar och statliga institutioner för att behålla makten.

När Marx och Gud gör revolution – om befrielseteologi i Nicaragua

Mercedes Toruño i sitt hem i León. Foto: Johannes Rydinger

För en tid sedan avled den nicaraguanske prästen Fernando Cardenal. En person med en framträdande roll under sandinisternas revolution i Nicaragua på 70- och 80- talet och en av få präster i landet med befrielseteologisk agenda. Latinamerika.nu har träffat Mercedes Toruño, vän och kollega till Cardenal, för att prata om det avtryck han lämnat i dagens Nicaragua.

Kanalbygget i Nicaragua har kört fast

Omfattande torka har fått det det planerade bygget av en kanal genom Nicaragua att stanna upp.

Nicaragua kritiseras efter knivattack mot politiska aktivister

En brutal knivattack mot två politiska aktivister i Nicaragua har fått Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter att kräva att aktivisternas säkerhet garanteras.

Skratt som förändrar livet

Genom cirkusskolan, El Nido de los Artes, lär barnen sig jonglera, spela teater och cykla på enhjuling. Foto: Simon Lundh

– Vi vill ge barnen en chans att hänge sig åt konst, säger Lester Jirón, grundare till cirkusskolan El Nido de los Artes i Estelí, Nicaragua.

Kanal genom Nicaragua möter förnyad kritik

Nicaraguas nya kanal planeras att passera genom Nicaraguasjön. Foto: Zach Klein/Wikimedia Commons

En ny kanal genom Nicaragua ska binda samman Atlanten och Stilla havet. Jätteprojektet har dock sedan länge kritiserats av både lokala och internationella miljöexperter - och nu förstärks farhågorna i en ny miljökonsekvensanalys.

Sidor

Prenumerera på Nicaragua