Nedlåtande uttalande om ursprungsfolksgrupp upprör i Argentina

Under en offentlig akt på den statliga utställningen Tecnópolis i Buenos Aires kommenterade den Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner primärvalen som hölls den 11 augusti genom att bland annat tala nedlåtande om ursprungsfolket qom, något som väckt starka känslor i landet.

Det statsledande partiet Frente para la Victoria förlorade fyra miljoner röster på nationell nivå detta år i förhållande till storsegern vid presidentvalen 2011. Presidenten valde dock i sitt tal att fokusera på de oväntade primärvalsframgångarna på argentinska Antarktis, där landet har en militärbas, och på en av de svagare sektorerna i landet, ursprungsfolksgruppen qom i Formosaprovinsen. Qom har straffats hårt under de senaste åren då de berövats sin mark som en följd av sojaproduktionens expansion, och med våldsamma övergrepp som svar på deras politiska krav om rätten till sin mark.

- Det vi ser är ett ständigt undangömmande och en permanent förvrängning av verkligheten... jag ser att Gildo Insfrán (Formosas guvernör) är här med oss idag, och det här riktas till såväl våra egna som till utomstånde. Igår blev jag varse att i samhället qom i byn La Primavera (i Formosaprovinsen) vann vi (Frente para la Victoria) valen med 66 procent av rösterna. Om sanningen ska fram så ser jag detta som ett erkännade av dig Insfrán bland så många lögner och förvrängningar, sa president Kirchner i sitt uttalande.

Hon fortsatte med vad som upprört och indignerat sociala rörselser:
- Qom bor inte i TV och inte heller i radio eller dagspress, qom bor inte på presskonferenser, på 9 juliavenyn i Buenos Aires, där bor de inte. Uttalandet har indignerat argentinska ursprungsfolk eftersom det på ett synnerligen kolonialt sätt hånar deras krav om rätt till mark, deras spartanska levnadsförhållanden, och de metoder de använder för att få gehör - som att resa till landets huvudstad för att synliggöra sin kamp i landets periferi.

Enligt närvarande under talet bemöttes uttalandet med ovationer och applåder av övriga politiska aktivister och regeringspersoner.

Långdragen konflikt

Uttalandet behöver kontextualiseras. Den 23 november 2010 skjöts Roberto López, tillhörande qom-folket, ihjäl under en demonstration på väg nummer 86, nágot som uppmärksammades i alternativa medier och dagstidningen Pagina 12 den 26 november samma år. Demonstrationen avhystes våldsamt av provinsens polis och nationell armépolis. Den hade till syfte att uppmärksamma hur qom nekas rätt till sin mark i provinsen Formosa. Två dagar efter incidenten 2010, som ledde till en mans död, flera nedbrända hus och en mängd skadade i samhället La Primavera, höll president Cristina Kirchner en direktsänd tv-konferens på Canal 7 med guvernören Insfrán. Medan qom begravde Roberto Lopez samtalade Kirchner och Insfrán utan att ett ord nämndes om polisens övergrepp i provinsen dagarna innan. Sedan Lopez död har qom och deras ledare Felix Díaz, krävt upprättelse och erkännande från regeringsnivå, och ett möte med presidenten, något som de trots upprepade försök och metoder alltså inte fått. De har istället mött ytterligare våldshandlingar.

Som Dario Aranda uppmärksammar i sin artikel "Cristina y los qom" i tidskriften Sudestada blev till exempel Felix Diaz son Abelardo Díaz attackerad av ett gäng med skjutvapen som hotade att döda honom, i juni 2012. Abelardo fick läggas in på sjukhus för de skador som gänget förorsakade honom. Följande månad blev Félix Díaz påkörd av en pickup när han själv färdades på motorcykel. Pickupen stannade inte. Han fick sy sju styngn i pannan och fick skador på armar, ben och bröstet. Det senaste i raden blev alltså hånadet av landets president för sina aktioner i huvudstaden, och försöken att få uppmärksamhet i allmän media för övergreppen.

Hyllade moder jord

Ytterligare en faktor som upprört i förhållande till presdientens uttalande är att hon den 1 augusti valde att framträda offentligt under en ceremoni för att hylla moder jord, i den nordliga provinsen Jujuy som karaktäriseras för sin stora andel ursprungsfolksgrupper. Tillsammans med Eduardo Fellner, som inte bara är guvernör för Jujuy utan även president för den Federala Organisationen för Gruvstater (Ofemi), knäböjde presidenten på marken och hedrade moder jord med majskorn och dryck. Ofemi har till syfte att förespråka storskalig gruvnäring, något som kan tyckas avlägset från att hedra moder jord.

Att uttalandet från presidenten kom vid ett offentligt framträdande på Tecnópolis är knappast överraskande. Försöket att minimisera eller dölja valnederlaget genom att kränka en utsatt ursprungsfolksgrupp som kräver kontroll över sin mark kan ses i relation till den politik som presenteras på den statliga utställningen i övrigt. Där framhävs de företag som är involverade i naturresursutvinningsprojekt som rör mark, olja, gruvor och vatten. Kränkningen av den specifika gruppen qom kan därmed ses som ett generellt ifrågasättande av aktörer som motsätter sig de storskaliga naturresursprojekten, ofta baserade på utländska investeringar.

Text: Karin Skill och Moro Flores, frilansskribenter bosatta i Argentina