Nasafolket kräver att militär och FARC lämnar deras territorier

Militär gick under onsdagen till attack mot ursprungsfolket Nasa i Colombia och 23 personer uppges ha skadats. Attacken var ett svar på att Nasafolket nyligen kört iväg militären från deras baser, belägna på Nasafolkets territorier. Detta sedan de tröttnat på att befinna sig i skottlinjen mellan militären och FARC-gerillan.

I den aktuella regionen, Cauca, bor omkring 115 000 personer tillhörande ursprungsfolk. Där har också FARC-gerillan sina rötter, och det är en strategisk plats för narkotikahandel.

Regionen präglas av ihållande konflikter mellan den colombianska armén och FARC-gerillan. Lokalbefolkningen är oftast de som hamnar i skottlinjen och tusentals människor har tvingats lämna sina hem på grund av den långvariga konflikten. 

Förra veckan rapporterade colombianska medier om hur en grupp från ursprungsfolket Nasa i regionen Cauca hade kört iväg militären från deras territorier. Berget Berlin, heligt för Nasafolket och beläget i området, har sedan dess vaktats av en grupp från Nasafolket.

Men regeringen är inte beredd att ge efter för Nasafolkets krav. På onsdagsmorgonen lät landets president Juan Manuel Santos meddela via Twitter att han "inte vill se en enda person från ursprungsfolken på militärbaserna." skriver Tv-kanalen Telesur på sin hemsida, varpå en avhysning beordrades. 

23 personer skadades under onsdagens attack, skriver tidningen El Tiempo. Tidningen rapporterar även att hundratals representanter från Nasafolket nu marscherar mot berget för att ännu en gång ockupera det.

Heligt område

Det var efter president Juan Manuel Santos besök förra veckan som Nasafolket fick nog. Presidenten bestyrkte regeringens linje att inte avmilitarisera området. Nasafolket svarade med ett uttalande i vilket de krävde att både militären och FARC-gerillan skulle lämna deras territorium.

Militären gavs en tidsfrist på en dag. När nasafolkets ultimatum inte uppfylldes marscherade de till berget Berlin och bokstavligen släpade iväg militären.     

En av ledarna, Héctor Fabio Vircúe säger till nyhetsbyrån EFE:   

- Vi kräver inte att armén ska lämna Cauca helt och hållet, utan att de lämnar våra territorier. Den plats där de har slagit sig ner är helig för oss.

Juan Carlos Pinzon, försvarsminister, sa i ett uttalande att respekten för lokalbefolkningen och dialogen med dem är viktig, men han understryker att militären inte kommer att lämna området. Enligt Pinzon är lokalbefolkningen helt utlämnad till terrorister och knarkhandlarna utan arméns hjälp.   

Text: Kim Moberger, Latinamerikagrupperna