Myten om mayafolkets domedagsvision

Aliens kommer, jorden kommer att förintas och mycket annat. Många är de teorier som banat väg för flertalet filmer om jordens undergång. Men vad händer egentligen nu i december 2012?

Vi har nästintill bombarderats med information om vad som kommer att hända med vår värld i december 2012. Var det verkligen så att mayafolket förutsåg domedagen? Svaret på den frågan är nej. Men vad är det då som händer i december 2012, för myten kan väl inte ha uppstått ur tomma intet?!

En baktun tar slut

Mayafolket var skickliga astronomer och matematiker och hade flera kalendrar av varierande längd. Den som det pratas om nu kallas för "den långa räkningen". En kalender som är uppbyggd kring så kallade baktuner där en baktun motsvarar 394,26 solår.

Anledningen till oron om världens undergång är att det är första gången som en baktun om 5125 år fullbordas sen mayas räkning började [3114 f. Kr], baktun 13. Men det de flesta inte vet är att omkring den 21 december 2012 tar en ny baktun vid, baktun 14. Så det är precis som när det blir den 31 december för oss varje år. Inte upphör världens existens, nej det blir en ny månad och ett nytt år. Detsamma gäller för mayas långa räkning och vår planet fortsätter existera.

Text: Helene Gustafsson, frilansjournalist
Foto: Mesoamerican/Wikimedia Commons

Källa: The Maya, Michael D. Coe (2011)