Militär prägel när Chile firade 200 år

I dagarna fyra har Chile firat sina 200 år av självständighet. Ett firande som förutom drickande av chicha och ätande av empanadas, utmärkts av militära tillställningar. I dag, finaldagen, samlades flottan och flygvapnet för att genomföra den största fartyg- och flygplansparaden i Chiles historia.

Det kryllar av folk vid varje utsiktspunkt i hamnstaden Valparaíso. Uppklädda och laddade med kameror väntar de spänt på den stora paraden. När klockan äntligen slår tolv börjar militärplanen vina in över publiken och fartygen glider fram längs viken.

Enligt tidningen El Mercurio deltar fler än 300 båtar, varav 26 stridsfartyg, mängder av militärflygplan och helikoptrar. Samtliga i prydliga formationer.

- Jag har inte sett något liknande sedan diktaturtiden, kommenterar en av betraktarna händelsen.

En stund senare utropar en mamma till sin lilla son:

- Titta så underbart!

Allmänhetens åsikter kring militärstyrkornas närvaro under firandet av 200-årsjubileet är delade, men Chiles president, Sebastian Piñera, är nöjd med tillställningen.

- Vi har avslutat firandet med en fjäder i hatten, sade han till tidningen La Tercera tidigare idag, som kommentar till den historiska fartygs- och flygplansparaden.

Påkostat jubileum

Den 18:e september brukar firas ordentligt i Chile, men i år har man tagit i mer än vanligt. Det har varit två extra helgdagar i samband med nationaldagen, bankerna har erbjudit jubileumslån; "för du ska ha råd att fira ordentligt", i huvudstaden Santiago har en gigantisk ljud- och ljusshow ägt rum liksom en galakväll på den nyrenoverade stadion, Estadio Nacional. Med mera.

Att inte smittas av firandet är inte bara svårt det kan till och med innebära lagbrott; bor du i villa och inte hissar en chilensk flagga under dessa dagar riskerar du nämligen böter.

Text och foto: Lisa Karlsson

Fakta

Andra länder som firar 200 år
Det är inte bara Chile som blev självständigt år 1810, även Mexiko, Argentina, Colombia, och Venezuela blev det.

Frigörelseprocessen i Latinamerika pågick i huvudsak mellan år 1810 och 1826. Vid den sistnämnda tidpunkten hade de flesta kolonier blivit självständiga.

Kommentarer

Helt otroligt att det alltid refereas till fascist-tidningen Mercurio; här nyanserat med ett citat från en korrupt mediamogul med glasklara kopplingar till diktaturen. Chile självständigt. Från vadå? Mapuchebefolkningen mördas i denna stund, hungerstrejken bland politiska fångar har pågått i nära hundra dagar. Men "reportern" är väl för upptagen med att dricka chicha för att se sånt.