Mexiko

Mexico Citys expansion skapar spänningar

Utbredningen av olika urbana projekt fördriver människor från sina hem, uppger en grupp som representerar lokalbefolkningen i en del av södra Mexico City.

Många tusentals spårlöst försvunna i Mexiko

Foto: Mcxurxo/Flickr Creative Commons

Idag, tisdag, infaller Internationella dagen mot påtvingade försvinnanden - ett människorättsbrott som varje år drabbar tusentals människor i Mexiko. Organisationer hävdar att poliser och andra myndighetsföreträdare ofta är delaktiga och samarbetar med kriminella grupper vid försvinnanden.

Kommersiellt intresse för genetiska resurser skapar oro

Quinoaskörd. Just quinoa är en av de grödor som det genomförts forskningsprojekt om genetiska resurser på. Foto: Bioversity International/Alfredo Camacho

Latinamerika är den region i världen där den biologiska mångfalden är som allra störst. Samtidigt uttrycker kritiker en stigande oro över att företag är intresserade av att exploatera regionens genetiska resurser för kommersiella ändamål.

Tortyröverlevare släpps efter civilsamhällets insatser

Yecenia Armenta släpptes efter fyra år i fängelse när civilsamhällesorganisationer bevisat tortyren hon utsatts för. Foto: Privat

Den 10 juli 2012 greps Yecenia Armenta av polis och utsattes sedan för omfattande tortyr. Efter en lång kamp är hon nu - fyra år senare - släppt tack vare civilsamhällets stora insatser att bevisa hennes oskuld samt statens delaktighet i tortyren.

Krav på hårdare kontroller efter explosion vid fabrik

Experter kräver hårdare krav på hur farliga ämnen ska hanteras efter dödsexplosion i en petrokemisk anläggning i sydöstra Mexiko.

Dammbygge möter protester i Mexiko

Cañón del Sumidero, Grijalvafloden, Chiapas. Floden flyter in i den redan byggda vattenkraftdammen Manuel Moreno Torres. Foto: 16:9clue/Flickr

Planerna på att bygga en vattenkraftsdamm i Chicoasén i södra Mexiko möter starka protester från lokalbefolkningen.

Mexikanska myndigheter utsätter migranter för tortyr

Foto: Miriam Steinbach, KRF

Nio av tio migranter utsätts för tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling på mexikanska statens deportationscenter. Samtidigt anmäler få övergreppen då de inte litar på de statliga institutionerna och eftersom de ser sig själva som rättslösa.

Lång väg mot rätt till vård i El Bosque

”Vi kräver att vårdcentralen håller öppet 24 timmar om dygnet” står på en lapp på torget i El Bosque. Foto: Sanna Sjöblom

Invånarna i den mexikanska kommunen El Bosque kräver bättre vård. – Barn avlider till följd av behandlingsbara sjukdomar, sa MR-aktivisten Martín Ramírez, under ett stormöte som nyligen hölls i kommunen, i syfte att följa upp de krav som invånarna presenterat i en formell begäran tidigare i år.

Mexikos regering allt mer beroende av privata företag

Oljebolaget Pemex har under de senaste 20 åren använt sig av offentlig-privata partnerskap som ett sätt att komma runt de begränsningar ett statligt monopol innebär. Foto: Wikimedia Commons

Offentlig-privata partnerskap blir allt vanligare inom infrastruktur- och energiprojekt i Mexiko, men kritik riktas mot brist på insyn och godtycklig användning av medel.

Många tusentals spårlöst försvunna i våldets Mexiko

Demonstranter uppmärksammar fallet med de 43 försvunna studenterna under en demonstration utanför Mexikos ambassad i Buenos Aires, Argentina. Foto: Wikimedia Commons

Ett år har gått sedan 43 lärarstudenter försvann spårlöst i Mexiko. Händelsen och den bristfälliga utredningen av fallet har satt ljuset på den våg av försvinnanden som varje år drabbar tusentals mexikanska familjer.

Sidor

Prenumerera på Mexiko