Mexikanska lärare strejkar mot skolreform

Den senaste veckan har varit kaosartad i den sydvästra delstaten Guerrero i Mexiko. Guvernören i staten häktade på onsdagen Minervino Morán och Gonzalo Juárez, två av ledarna för en lärarunion i delstaten som också är ledare och talesmän för strejkarna som under veckan attackerat politiska byggnader samt gjort ett mindre upplopp i staden.

De häktade är båda ledare för Coordinadora Estatal de Trabajadores de la Educación en Guerrero, förkortat CETEG. Morán, som även agerat som talesman för strejken meddelade att strejken är lärarnas svar på delstatens bifallande av den nya skolreformen president Enrique Peña Nieto genomförde i februari. Den nya reformen av skolan innebär att det kommer införa en utvärdering av lärarna och deras kunskap inom deras ämnen samt ta bort makten att anställa och sparka lärare från lärarunionen. Tidigare har läraryrket gått i arv inom familjer och tjänster har endast tillsats genom kontakter.

Strejken i staten består av cirka 20 000 lärare och den har kommit att bli allt större och våldsammare ju längre tiden går. Den större delen av lärarna som medverkar är medlemmar i landets mindre och mer radikala fackförbund, Coordinadora Nacional de Trabajadores de la Educación, CNTE. Varför våldet blossat upp nu, när reformen skrevs under i februari beror till stor del på att varje stat måste skriva under ytterligare en gång för att förändringarna ska få kraft. Morán har även uttalat sig om ilskan som uppstod bland medlemmarna då statens kongress skrev på för reformen, då unionen anser sig blivit lovade i ett avtal att staten inte skulle implementera den nya reformen.

Guerrero som ligger i sydvästra Mexiko är en av landets fattigaste och lågutbildade stater och ryktet går ibland lärarna att de alla ska sparkas för att göra plats för en privat utbildningform. Detta är även, enligt BBC, något kritikerna menar kan hända; att regeringen banar väg för en privatisering av skolgången i samband med implementeringen av skolreformen.

Förutom i Guerrero, har det förekommit lärarstrejker i Oaxaca, Michoacán och Chihuahua.

Text: Linda Nyström, frilansskribent