Medieköp kan bryta mot peruansk lag

Mediekoncernen El Comercio har förvandlats till Perus största medieföretag, sedan de köpt majoriteten av aktierna i tidningsgruppen EPENSA. Något som kritiseras av anda medier och som kan bryta mot peruansk lag. Men regeringen tycks inte se några problem i detta:
- Vi kommer inte att lägga oss i den här affären, säger meddelade Perus premiärminister Juan Jiménez till tidningen La República.

Efter att ha köpt majoriteten av aktierna i tidningsgruppen EPENSA äger El Comercio idag 78 procent av den totala distributionen och reklamförsäljningen på tidningsmarknaden i Peru. Affären har väckt skarp kritik från övriga tidningsmakare i Peru som menar att det fria ordet kan vara hotat. Chefredaktören för dagstidningen La República, Gustavo Mohme Seminario, har pekat ut affären som ett brott mot artikel 61 i landets konstitution.
- Tro mig när jag säger att vi kommer gå till konstitutionsdomstolen, för samtidigt som ni anser er ha åsikter har vi åsikter från respekterade källor som anser att ni, i praktiken, bryter mot lagen, rapporterar La República att Mohme Seminario sa under en debatt på den årliga konferensen för Sociedad Interamericana de Prensa (SIP) som hölls i Denver, USA i förra veckan.

Medier får ej monopoliseras

Artikel 61 i Perus konstitution slår fast att landets medier inte får bli monopoliserade av staten eller privata aktörer. Premiärministern Juan Jiménez vidhåller att konstitutionen förbjuder koncentration av ägarskap, men att den inte i detalj reglerar hur ägarskapet ska se ut. Frågan bör därför inte avgöras av regeringen menar Jiménez.
- Oavsett om saken disktueras på Sociedad Internacional de Prensa eller, slutligen, avgörs av ett organ som kan reglera marknaden så kommer vi att respektera beslutet. Vi måste ha i åtanke lika mycket rätten till det fria ordet som människors rätt att bl informerade, sa premiärminsiter Jiménez i en intervju, rapporterar La República.

"Falska anklagelser"

De nya majortitetsägarna i tidningsgruppen El Comercio har dröjt med att besvara kritiken från La Repúblicas chefredaktör. I torsdags förra veckan publicerades dock en osignerad ledare i gruppens mest lästa dagstidning där kritiken avfärdas som "falska anklagelser".
Artikel 61 i konstitutionen som förbjuder ägarkoncentration på mediemarknaden, skriver man, "avser endast radio och tv, då de båda medierna har ett begränsat utrymme för hur mycket som kan sändas".
I samma ledare skriver man attt El Comercios tillväxt beror på deras popularitet bland läsarna och att "det inte går att begränsa rätten för ett medie att öka sin procentdel av marknaden utan att begränsa rätten för konsumenterna att välja vad de vill läsa".

Text och foto: Martin Karlsson, Svalorna Latinamerika