Myten om mayafolkets domedagsvision

Skicka vidare Skriv ut
2012-12-19 12:00 : Mexiko, Guatemala
Mayaruiner, Uxmal, Nunnery Quadrangle. Foto: Mesoamerican/Wikimedia Commons

Aliens kommer, jorden kommer att förintas och mycket annat. Många är de teorier som banat väg för flertalet filmer om jordens undergång. Men vad händer egentligen nu i december 2012?

Vi har nästintill bombarderats med information om vad som kommer att hända med vår värld i december 2012. Var det verkligen så att mayafolket förutsåg domedagen? Svaret på den frågan är nej. Men vad är det då som händer i december 2012, för myten kan väl inte ha uppstått ur tomma intet?!

En baktun tar slut

Mayafolket var skickliga astronomer och matematiker och hade flera kalendrar av varierande längd. Den som det pratas om nu kallas för "den långa räkningen". En kalender som är uppbyggd kring så kallade baktuner där en baktun motsvarar 394,26 solår.

Anledningen till oron om världens undergång är att det är första gången som en baktun om 5125 år fullbordas sen mayas räkning började [3114 f. Kr], baktun 13. Men det de flesta inte vet är att omkring den 21 december 2012 tar en ny baktun vid, baktun 14. Så det är precis som när det blir den 31 december för oss varje år. Inte upphör världens existens, nej det blir en ny månad och ett nytt år. Detsamma gäller för mayas långa räkning och vår planet fortsätter existera.

Text: Helene Gustafsson, frilansjournalist
Foto: Mesoamerican/Wikimedia Commons

Källa: The Maya, Michael D. Coe (2011)

Fler nyheter

Ursprungsfolk

Brett alliansarbete för el Buen Vivir

2014-08-15 00:21 : Guatemala
Inledningscermoni till kongressen om el Buen Vivir. Foto: Marcha Indígena Campesina y Popular

"Dagens lagar och institutioner tjänar oss ingenting till för att beskydda livet. Vi måste konstruera en ny social- och politisk ordning som garanterar det bästa för majoriteten. Detta kommer vara vår största utmaning, men vi kommer anta den." Det konstaterade deltagarna under den folkliga kongress som nyligen hölls i Guatemala.

Ledare för urfolk åtalade efter protester

2014-05-21 14:47 : Peru

I förra veckan inleddes en rättegång mot 52 aktivister och ledare för ursprungsbefolkningen i Peru som står anklagade för att ha medverkat i de våldsamheter som bröt ut i Bagua 2009, där 34 människor dödades.

Malmökille häktad under mapuchedemo

2014-02-10 02:02 : Chile

En 22-årig man från Malmö, Christoffer Quidal Larsson, häktades förra måndagen i den chilenska staden Temuco under sammandrabbningar mellan polis och protesterande mapuches i samband med en rättegång mot en mapucheledare.

Välbevakad rättegång mot mapucheledare

2014-02-10 01:33 : Chile
Mängder av människor osamlas utanför domstolen i Temuco för att följa rättegågen mot machin Celestino Córdova.

Rättegången mot en machi, en andlig och medicinsk ledare tillhörande mapuchefolket, i Temuco i södra Chile har medfört stort polispådrag i staden. Machin Celestino Córdova anklagas för att 2012 ha tänt på en gård och orsakat gårdsägarparets död genom branden.

Delseger för lencafolket i fallet Rio Blanco

Tomás Gómez är en av de människorättsförsvarare som nu tillfälligt går fria under omprövningen av domen.

Överklagandet av domen av de tre människorättsförsvararna som den 20 september 2013 dömdes för bland annat illegal vapenhantering, uppvigling och skadegörelse i samband med medverkan i protester mot ett dammbygge i Rio Blanco, Honduras, accepteras. Detta innebär att de tre nu tillfälligt går fria medan rättsfallet omprövas.

Ursprungsfolk protesterar mot Farc-läger

2013-11-28 19:03 : Venezuela

Farc:s närvaro i delstaten Amazonas i Venezuela har blivit allt mer påtaglig efter den colombianska arméns tidigare offensiv i Colombia. Gerillans medlemmar rör sig längs floden Cuao och har slagit upp flera läger i området.

30 miskitoindianer dödade under 2013

2013-11-20 16:00 : Nicaragua, Honduras

Miskitosamhället Waspam i nordöstra Nicaragua har förlorat 30 personer i olika gränsdispyter med honduranska medborgare hittills i år. Konflikterna har sin upprinnelse i att en stor del av miskitofolkets mark i dag tagits över av mestiser från Honduras.

Ursprungsfolk enas i Colombia

2013-11-11 22:26 : Latinamerika
Det Femte Mötet av Ursprungsfolk i Cauca, Colombia.

På måndagen började det femte kontinentala mötet för ursprungsfolk i Cauca, Colombia. Ursprungsfolkorganisationer från hela Latinamerika har samlats för att nätverka och analysera de svåra sociala förhållanden som de upplever varje dag. Målet är att lyfta upp alternativ till det nuvarande ekonomiska systemet.

Amnesty kritiserar häktningsorder mot människorättsförsvarare i Honduras

Protester mot häktningsordern av Berta Cáceres den 20 september

Den välkända människorättsförsvararen Berta Cáceres är sedan ett par veckor eftersökt av myndigheterna i Honduras – enligt många på falska grunder.

Ett steg närmare lagligt ansvar för multinationellt gruvbolag

Det är nu klart att det kanadensiska gruvföretaget Hudbay Minerals, i vilket den svenska tredje AP-fonden har investeringar, definitivt skall ställas inför rätta inför Kanadensisk domstol. Hudbay Minerals anklagas för ett mord, en skottskada och gruppvåldtäkt på 11 kvinnor som misstänks ha genomförts av dess dotterbolag i Guatemala.