Massiva protester mot Chiles skolsystem

Krisen i Chiles utbildningssystem berör fler än bara landets studenter. Det stod klart när över 200 000 personer - studenter, lärare och representanter från hundratalet sociala, kulturella, politiska och fackliga organisationer - demonstrerade i Chiles huvudstad Santiago i förra veckan.

Protesterna tog fart i mitten av juni med demonstrationer och ockupationer av skolor och universitet samtidigt som Sebastian Piñeras högerregering svarade med hårda tillslag mot demonstranterna.

De senaste åren har missnöjet växt över ett utbildningssystem som har skapat ökade klyftor. Demonstranterna kräver reformer och att den konstitution som infördes av Augusto Pinochet under diktaturen (1973-1990) ersätts. Rätten till utbildning är inte inskriven i konstitutionen, men med en ny konstitution skulle staten bli ansvarig för att tillhandahålla utbildning av hög kvalitet för alla.

Under diktaturen överfördes ansvaret för de kommunala skolorna från utbildningsdepartementet till landets kommuner och då blev det också tillåtet med statligt subventionerade privata skolor.

Text: Pamela Sepúlveda/IPS
Foto: Björn Reisnert, Svalorna Latinamerika

Kommentarer

Sidor