Mapuchefångar avbröt strejk

De tio mapuchefångar som hungerstrejkat i nära 90 dagar avbröt sent på fredagen sin strejk. Detta sedan man nått en överenskommelse med regeringen om att tillfälligt frige två av fångarna, samt att omedelbart påbörja en diskussion om att erkänna ursprungsfolken i landets konstitution.

Det rapporterar tv-kanalen Televisión Nacional de Chile och tidningen La Tercera.

Överenskommelsen mellan parterna innebär även att de aktuella fångarna inte längre ska dömas under den omstridda antiterroristlagen och att en diskussion om en omskrivning av denna lag ska påskyndas.

Konflikten kring antiterroristlagen är dock långt ifrån uppklarad, förhandlingarna kommer att fortgå under nästa vecka.
- Vi hoppas att dialogen fortsätter och att vi ska kunna ta itu med de olösta frågor som vi som land har med ursprungsfolken, särskilt med mapuchefolket, säger regeringens taleskvinna, Ena von Baer, till tidningen La Tercera.

Under ett besök i mapucheregionen på fredagen meddelade även landets president, Sebastián Piñera, att han omedelbart kommer att driva på kongressen för att få till ett lagförslag som innebär att ursprungsfolken erkänns i konstitutionen.

Hundra års fängelse

Fångarna som hungerstrejkat anklagas för brott mot Chiles antiterroristlag. En lag som stiftades av diktatorn Augusto Pinochet på 1980-talet. Den innebär bland annat att man döms i militärdomstol och att anonyma vittnen kan användas. Generellt leder domarna till extremt långa fängelsestraff. Enligt tidningen La Nación är några av de tio mapuchefångarna i dagsläget dömda till hundra års fängelse.
De brott de hungerstrejkande fångarna dömts för är bland annat lastbils- och skogsmaskinsbränder, samt bränder av byggnader tillhörande skogsbruksföretag verksamma i mapucheområden. Inga personer har skadats vid händelserna.

Mapuchefångarna säger att brotten de begått har varit en del i kampen för rätten till jorden de anser tillhör dem. Brott i samband med jordkonflikten bör enligt dem inte räknas som terroristbrott, vilket de gör i dagsläget.

Text och foto: Lisa Karlsson