Lopp för medvetenhet kring barnarbete

Den tionde juni springer barn och vuxna ett lopp i fem olika latinamerikanska länder samt Spanien för att öka medvetenheten kring barnarbete. I Latinamerika beräknar man att det finns tio miljoner barnarbetare.

Nicaragua, El Salvador, Panama, Spanien, Ecuador och Mexiko gör gemensam sak när de i respektive land anordnar första upplagan av Carrera Proniño, ett lopp som syftar till att öka medvetenheten om barnarbete som drabbar miljoner barn över hela världen, i samband med den internationella dagen mot barnarbete den 12 juni.
- Detta lopp är till för att föreslå förändringar och skapa medvetenhet för att stödja barns utbildning. Om vi lyckas få fler barn att studera blir det färre barn som arbetar, säger Catherine Chavez på Telefonica Movistar Nicaragua, ett telefonbolag som är med och sponsrar loppet, till dagstidningen El Nuevo Diario.
I Nicaragua kommer loppet att gå av stapeln den 10 juni och det är fem kilometer långt.
- Vi hoppas på tusen personer. Vårt mål är att uppmärksamma och sprida budskapet om kampen mot barnarbete mångfaldigt genom en rolig, social aktivitet, fortsätter hon.

Tanken med Proñino-programmet är att erbjuda lärare utbildning inom ny informationsteknik samt workshops och organiserade fritidsaktiviteter för barn och hittills involverar det 9 250 barn i 96 skolor runtom i landet. Tillsammans med institutioner som är involverade i frågor om barn och utbildning anordnar Proniño även aktiviteter för att öka medvetenheten kring de skador som barnarbete kan innebära.
Enligt Sonia Sevilla, nationell samordnare av programmet för avskaffande av barnarbete inom internationella arbetsorganisationen (ILO), arbetar mer än 115 miljoner barn runtom i världen. I Latinamerika når siffran 10 miljoner barn.
- Sju procent av Latinamerikas barn arbetar med något som äventyrar deras hälsa och liv. Vi pratar om barn mellan fem och 17 år, säger hon.
ILO har inte uppdaterat siffrorna för Nicaragua sedan 2005, men då var 60 procent av landets barn verksamma inom jordbruket, 28 procent jobbade som gatuförsäljare och mer än 15 procent av flickor och ungdomar arbetade som hembiträden utanför hemmet.

Text: Simon Lundh, Svalorna Latinamerika