Livstecken från instängda gruvarbetare

- De lever! De lever!
Glädjen var total bland de anhöriga när beskedet kom att de 33 gruvarbetare, som stängts in efter ett ras i gruvan San José för 17 dagar sedan, är vid liv.

Klockan var strax efter tre på söndagseftermiddagen, chilensk tid, när glädjebeskedet kom. En av de sonder som borrat sig ner genom den igenrasade gruvan hade äntligen nått fram till gruvans skyddsrum där man hoppades att arbetarna skulle befinna sig.

En stund senare när röret hissades upp upptäcktes ett brev fastknutet med koppartråd på röret. I det korta meddelandet, skrivet av en av arbetarna, stod det att samtliga arbetare lyckats ta sig till skyddsrummet efter raset och att alla 33 var vid liv.

Ett specialrör utrustat med mat, vatten och en videokamera skickades genast ner till skyddsrummet för att få ytterligare information om arbetarnas tillstånd.

En dryg timma senare kunde hela Chile ta del av de första videobilderna från skyddsrummet, beläget 700 meter under marken.

Chiles president Sebastian Piñera befann sig vid gruvan, fyra mil nordöst om staden Copiapó, när arbetarnas brev hissades upp.
- Jag har drömt om den är dagen och är oerhört glad att få ge arbetarnas anhöriga denna glad nyhet! Sade han till IberoAmericana Radio Chile, ADN.

Arbetet med att få ut de 33 arbetarna kommer omedelbart att påbörjas, men är en långsam process. Man räknar i nuläget med att det kan ta upp till fyra månader innan de är ute.

Text: Lisa Karlsson
Foto: Presidencia República de Chile