Latinamerikas ekonomier fortsätter att växa

Fortsatt tillväxt och minskad fattigdom samt allt fler handelsförbindelser med Kina har varit utmärkande för Latinamerika och Karibien de senaste åren. Det meddelade analytiker och ekonomer som samlades vid Världsbankens möte förra veckan.

Enligt halvårsrapporten från Världsbankens chefsekonomer för Latinamerika och Karibien har tillväxten ökat, råvarupriserna stigit och fattigdomen minskat kraftigt i regionen. Mellan 2002 och 2008 beräknas över 50 miljoner latinamerikaner ha rest sig ur fattigdom och ytterligare 5 miljoner väntas göra det innan slutet av året.

Regionen beräknas ha tillväxt på mellan 3,5 och 4,5 procent året ut och har överlag återhämtat sig väl från den globala finanskrisen 2008. Enligt halvårsrapporten är Chile, Colombia och Peru nu i en mycket bättre sits än exempelvis Frankrike, när det gäller ländernas utlandsskulder.

En stor anledning är exporten av råvaror som malm, metaller och jordbruksprodukter till Kina. Handeln har byggts upp snabbt. Så sent som 1990 utbyttes nästan ingenting mellan regionerna. Nu är Kina Brasiliens, Chiles och Perus största handelspartner. Sedan 2000 har den chilenska exporten till Kina ökat från 5 till nära 25 procent av landets totala export.

Handeln med Kina ökar

Enligt FN:s ekonomiska kommission för Latinamerika och Karibien kan Kina vara regionens näst största handelspartner så tidigt som 2015.

- Den avgörande frågan är om Latinamerika och Karibien kan dra nytta av förbindelserna med Kina och skapa långsiktig tillväxt oberoende av landet, sa Augusto de la Torre, Världsbankens chefsekonom för Latinamerika och Karibien, vid en presskonferens i tisdags.

- Latinamerika kan inte räkna med en snabb tillväxt genom en evig efterfrågan på råvaror från Kina. Regionen måste börja tänka på hur man kan generera mer inhemsk tillväxt, påpekade Mauricio Cárdenas, chef för en latinamerikansk avdelning vid Brookings Institution.

Samtidigt är det oklart hur de ökade förbindelserna med Kina kommer att påverka lokalsamhällen, vad gäller miljö- och arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter.

- Det finns ingen garanti för att förbindelserna med Kina kommer ha en positiv effekt för arbetare i länder som Ecuador. Lån från Kinas utvecklingsbank tenderar att sakna bestämmelser som stödjer arbetares rättigheter, säger Margaret Myers, programchef på Inter-American Dialogue.

Men hon tillägger att många latinamerikanska länder är rustade för att motverka dåliga arbetsförhållanden och miljöförstöring.

- Faktum är att kinesiska företag många gånger uppträder bättre i vissa latinamerikanska länder än i Kina. Relativt starka institutioner och civilsamhället ser till att bestämmelserna efterlevs till en viss grad.

Text: Kanya D'Almeida/IPS