Latinamerika

Latinamerikapodden: Tema avkolonialisering

Carmen Blanco och Rodolfo Magne samtalar med Lari Honkanen om avkolonialisering i första avsnittet av Latinamerikapodden. Foto: Sofia Österborg Wiklund

Detta avsnitt handlar om begreppet "avkolonialisering" i en latinamerikansk kontext.

Oro för migrationskris i Latinamerika

Centralamerikanska migranter hoppar på ett godståg i Ciudad Ixtepec, Mexiko. Foto: Peter Haden, Flickr Creative Commonso

Under sin valkampanj lovade USA:s tillträdande president Donald Trump inte bara att bygga en mur mot Mexiko utan också att deportera elva miljoner papperslösa migranter. I Latinamerika växer nu oron för att regionen ska drabbas av en stor migrationskris.

Krav på kvinnors rättigheter i FN-stadgan kom från Latinamerika

FN-stadgan var det första internationella dokument som slog fast att män och kvinnor har samma rättigheter. Få känner till att det var den brasilianska delegaten Bertha Lutz som tillsammans med andra kvinnliga FN-delegater krävde att kvinnors rättigheter skulle bli inskrivet i FN- stadgan.

Jorden kallar på vår uppmärksamhet

Sent på måndagskvällen den 8 augusti 2016 drabbades Ecuadors huvudstad Quito av ett kraftigt jordskalv. Ett skalv som uppmätte 4.7 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Quito där jag just nu befinner mig. 

Samma dag inföll den av organisationen Global Footprint Network instiftade dagen: Overshoot Day. Den dag per år då vi konsumerar mer än vad vår jord kan återskapa på ett år. I år inträffade den dessutom rekordtidigt igen. Nu krävs det, enligt WWF, drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Latinamerika: Våld, hot och mord på journalister

"Det går inte att döda sanningen genom att döda journalister." Foto: Eneas De Troya/Flickr Creative Commons

En tredjedel av alla mord på journalister i Latinamerika under förra året begicks i Mexiko. Men antalet länder där pressfriheten hotas i regionen är flera.

Latinamerikas kvinnor tvingas bruka männens jordar

Kvinnor står för nästan hälften av livsmedelsproduktionen på Latinamerikas landsbygd. Foto: Lisa Karlsson

Trots att kvinnorna på Latinamerikas landsbygd står bakom ungefär hälften av den mat som produceras till kontinentens 600 miljoner invånare är det nästan alltid männen som äger jordbruksmarkerna.

Trots framsteg missgynnas urfolk i Latinamerika

Mapuchekvinna. Trots stora framsteg har ursprungsfolken i Latinamerika inte gynnats av den positiva utvecklingen i lika hög grad som andra delar av befolkningarna. Foto: Lisa Karlsson

Fattigdomen har minskat betydligt och utbildningsmöjligheterna ökat för urbefolkningar i Latinamerika, men fortfarande ställs många utanför visar en rapport från Världsbanken.

Flera företag verksamma i Latinamerika svartlistade av Sjunde AP-fonden

I närheten av Barrick Golds guldgruva Pascua Lama, på den chilenska sidan av Anderna. Gruvprojektet medförde att Sjunde AP-fonden svartlistade företaget. Foto: Lisa Karlsson

Nyligen uppdaterade Sjunde AP-fonden sin svarta lista över bolag som inte når upp till en lägstanivå vad gäller respekt för mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption. Fem av bolagen på listan har uteslutits på grund av brott begångna i Latinamerika.

Från backpacker till folkbildare

Stefan Strömberg

Det kan tyckas ironiskt att Stefan Strömberg en gång i tiden gallrades bort i antagningen till volontär för Latinamerikagrupperna, dåvarande UBV. För medan volontärer under åren kommit och gått, har Stefan Strömberg bestått. – Det finns många teorier om varför jag inte blev antagen, kanske tyckte dom att jag var för självständig. Men jag har slutat spekulera i det där för länge sen, säger Stefan Strömberg med en axelryckning.

Konservativ valseger i Argentina kan signalera ny era

Slutet på peronisteran? Nyligen valdes den konservative Mauricio Macri till president i Argentina. Nu tror flera analytiker att de senaste årens vänstervåg i Latinamerika kan vara på väg mot sitt slut. Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Konservative Mauricio Macri vann presidentvalet i Argentina och får nu överta hanteringen av de ekonomiska problemen i landet. Valsegern kan vara ett tecken på att en ny era väntar i fler länder i Latinamerika som på senare år har dominerats av vänstersinnade regeringar.

Sidor

Prenumerera på Latinamerika