Las Ñatitas är dödskallarnas dag

Den andinska traditionen “Las Ñatitas” till hyllning av dödskallar firas varje år den 8 november i Bolivia. Kyrkogårdarna fylls av folk som dekorerar skallarna de vanligtvis förvarar hemma med blommor, cigarrer, kokablad, kepsar och solglasögon.

För tidningen La Razon berättar Rosa Mamani att när hennes man dog för nio år sedan behöll hon hans skalle när han kremerades för att han ska vaka över familjen. Hans kranium står på ett altare i hemmet och varje måndag tänder de ljus som placeras i ögonhålorna. 

– Han stänger och öppnar garderobsdörrarna när han inte vill att våra barn ska gå ut på kvällen, berättar Rosa Mamani. 

Tron är att skallarna skyddar hemmet mot onda andar och tjuvar. Därför tillber man skallarna, dekorerar dem och ger dem gåvor. Det är inte nödvändigtvis skallen från en avliden familjemedlem utan kan vara någon man inte kände. Det händer att kranier stjäls från kyrkogårdar för att säljas eller ges bort i present. De som har en okänd persons skalle döper den vanligtvis till ett namn, exempelvis Lorenzo eller Rosita.

Skallarna välsignas med vigvatten
Likt många religiösa högtider i Bolivia är hyllningen till Las Ñatitas en kombination av andinsk tro och katolicism. Det är de andiska ursprungsfolken som tillber skallarna och som önskar den katolska kyrkans välsignelse. Fram till för två år sedan tog den katolska kyrkan i Bolivia emot de troende för att ge sin välsignelse. Nu tar kyrkan officiellt avstånd med motiveringen att en död människas själ bör få vila i frid.

Trots kyrkans avståndstagande vallfärdade tusentals personer under högtidsdagen med kranier i famnen till kyrkogårdens kapell. Utanför kapellets port hade prästen, som delvis gick emot sitt samfunds riktlinjer, lämnat vigvatten så att besökarna själva kunde utföra välsignelsen.

Besökarna på kyrkogårdarna ber och sjunger och spelar folklorisk musik under hela dagen. Framåt kvällen fortsätter festen på barer och restauranger för att i sällskap av skallarna dricka öl.

Vid dagens slut placeras skallarna återigen på sin speciella plats i hemmet. Många troende tänder ljus i skallen och smyckar den med färska blommor en dag varje vecka året om.  

Text: Sofi Önneby
Foto: Emma Schütt