Långsam hjälp till drabbade


Först sent på söndagseftermiddagen, 36 timmar efter jordbävningen, gick Chiles president ut och meddelade vilka insatser som kommer att sättas in för att hjälpa de som drabbats av jordbävningen.

I Concepción, en av de värst utsatta städerna, där höghus fallit ihop, en kemifakultet sprängts och antalet döda och skadade är mycket stort, har inte några extra styrkor hittills satts in. Detta trots att stadens borgmästare har gått ut i radion och bett att få militär- och marinstyrkor ditskickade.

- Den lokala polisen och militären som finns på plats är kollapsad, säger han.

På tv visas bilder från matvaruhus som stormas av människor, gråtande föräldrar som ber om mat till sina barn och arga människor som undrar vart hjälpen är.

- Vår blivande president är mångmiljardär, men det enda han gör är att flyga över våra huvuden i helikopter, säger en upprörd man till Television Nacional de Chile.

Och mannen är inte ensam om att undra. Informationen om vad regeringen, såväl den sittande som den kommande, kommer att göra har fram tills nu varit minimal. De första timmarna efter jordbävningen fanns det inte ens någon information om vilka områden som drabbats. Endast en radiokanal- Bio bio- sände och informationen de sände kom till 80 procent från privatpersoner som ringde till radiostationen för att berätta om läget där de befann sig. Först nu, ett och ett halvt dygn senare, har regeringen kunnat presentera en plan för akuta hjälpinsatser som ska komma att sättas in.

Men det är inte bara regeringens långsamma handlande och bristen på information som kritiseras. Kraftig kritik riktas även mot landets kommunikationssystem. På flera håll gick det inte att ringa vare sig ambulans eller polis under flera timmar efter jordbävningen, och detta trots att dessa platser inte hörde till de värst drabbade.

Text och bild: Lisa Karlsson