Panama

Breddad Panamakanal står snart klar

Snart kommer det mångåriga arbetet med att bygga ut Panamakanalen att vara färdigt och större båtar kommer att få möjlighet att ta en genväg mellan Stilla havet och Atlanten.

Kampvilja genomsyrade toppmöten

Banderoller uttryckte stöd för Venezuela under Folkets Toppmöte i Panama. Foto: Berit Svensson

Det diplomatiska närmandet mellan Kuba och USA parallellt med spänningarna mellan USA och Venezuela, satte stor prägel på det sjunde panamerikanska toppmötet som hölls i Panamas huvudstad 10-11 april. En mer enad front höll deltagarna under det parallella Folkets Toppmöte, där exploateringen av naturresurser och strategier för folklig kamp diskuterades, berättar Latinamerika.nu:s Berit Svensson som var på plats i Panama.

"Vi förlorade slaget - men inte kriget"

- Trots att vårt parti Frente Amplio por la Democracia (FAD) inte alls fick det stöd vi hade hoppats på, är jag nöjd med vår insats, säger Alejandro Urriola, som en kommentar till det skrala resultatet för uppstickarpartiet FAD i söndagens presidentval i Panama. FAD nådde inte upp till 4 procent-spärren och kommer därmed att förlora sin status som politiskt parti. Men de kommer inte att ge upp försöket att organisera ett alternativ till de rådande politiska partierna.

Panama har valt ny president

När 95 procent av rösterna är räknade i Panamas presidentval leder Juan Carlos Varela från Partido Panameñista (PP) med 39 procent av rösterna. Uppstickarpartiet Frente Amplio por la Democracias (FAD) kandidat Gerano Lopez har fått knappa 0.56 procent av väljarnas röster. Varela följs av Cambio Democraticos kandidat Arias med 31 procent av rösterna. Partido Revolucionario Democraticos (PRD) har fått 28 procent. Valdeltagandet blev högt, det nådde dock inte upp till de 80 procent man hade väntat.

Folkligt parti med rättvisa ambitioner i Panamavalet på Söndag

På söndag den 4 maj hålls allmänna val i Panama. Cirka 2,5 miljoner personer kommer att besluta landets politiska, ekonomiska och sociala framtid för de kommande fem åren. En nykomling bland partierna, FAD, hoppas på högt folkligt stöd när det lyfter fattigdom- och rättighetsperspektivet. De viktigaste valfrågorna i Panama har kretsat kring hälsovård och utbildning, de höjda levnadskostnaderna, utlandsskulden och korruptionen.

Ökade protester mot det planerade dammbygget Barro Blanco i Panama

De senaste veckorna har protesterna mot det planerade dammbygget i Barro Blanco, vid floden Tabasara i västra Panama, intensifierats. Bönder och ursprungsbefolkning har i massiva protester drabbat samband med polisen i framförallt staden Viguí, uppger nättidningen Telesur.

10-årig pojke död i protester

Minst tre personer har dött under de senaste dagarnas protester som förts mot lag 72 - en lag som godkänner försäljning av mark i området Zona Libre i provinsen Colón. Ett av offren är en tioårig pojke.

”Utan moder jord kan vi inte fortsätta”

I slutet av augusti samlades ledare för CLOC - Via Campesina i Veraguas, Panama, för att utbyta erfarenheter kring problematik, kamp och situation för ursprungsfolk i Centralamerika. Markrättighetsfrågor, kriminalisering av ursprungsfolksrörelser och gemensamt motstånd mot kapitalismen var ett par av de teman som var på tapeten.

Lopp för medvetenhet kring barnarbete

Den tionde juni springer barn och vuxna ett lopp i fem olika latinamerikanska länder samt Spanien för att öka medvetenheten kring barnarbete. I Latinamerika beräknar man att det finns tio miljoner barnarbetare.

Tonårsgraviditeter ökar i Latinamerika

Andelen tonårsmödrar ökar i Latinamerika enligt ECLAC, rapporterade ett flertal medier i regionen under fredagen.  Allvarligast är situationen i Nicaragua, där 27 procent av alla flickor mellan 15 och 19 år har barn.

Sidor

Prenumerera på Panama