Europa

Snabba cash lockar unga att smuggla

Den höga arbetslösheten i Europa och framförallt i Spanien har inneburit att allt fler narkotikahandlare åker dit och raggar kurirer som kan smuggla ut narkotika från Latinamerika. För de som nappar slutar det som regel i katastrof. Förra veckan häktades två unga kvinnor efter att ha försökt smuggla narkotika från Peru. Under 2012 greps 248 utlänningar, om inte fler, på Limas flygplats då de försökt smuggla ut droger. 62 av dessa kom från Spanien. Det var första året som fler utländska än inhemska kurirer greps. Många är arbetslösa kvinnor som drömmer om en bättre framtid.

Frihandelsavtal hyllas av marknaden - men kritiseras av småjordbrukare

Den 1 augusti trädde frihandelsavtalet mellan EU, Colombia, Nicaragua, Honduras och Panama i kraft. Avtalet börjar nu gälla provisoriskt under tiden som alla EU-medlemstater röstar om det på nationell nivå. Sedan 1 mars i år fungerar ett liknande avtal mellan Peru och EU. Men medan avtalen hyllas av politikerna och storföretagen får de skarp kritik av människorättsorganisationer och småbrukare. - (Frihandelsavtalet) är ett nytt kapitel i relationen mellan EU och Colombia, säger EU-kommissionären Karel De Gucht i ett pressmeddelande på EU-kommunionens hemsida.

CAP kritiseras av biståndsvärlden

EU:s jordbruksministrar har efter två dagars förhandlande antagit förslaget till en jordbruksreform. Men reformen, CAP (Common Agriculture Policy), kritiseras av miljö - och biståndsorganisationer som menar att den saknar hållbarhetsperspektiv.

Ny EU-lag mot korruption

EU har beslutat att genomföra en lagstiftning mot korruption. Beslutet innebär bland annat att gas, olja och gruvindustrier måste redovisa de betalningar de gör i resursrika länder. Organisationer applåderar lagstiftningen, men menar även att den saknar fokus på skatteflykt.

EU möter Latinamerika i Santiago de Chile

I slutet av januari träffar EU:s ledare de Latinamerikanska och karibiska staternas organisation, Celac, i Chile. Parallellt med politikertoppmötet ordnar sociala rörelser från Europa och Latinamerika ett folkets toppmöte, där alternativa förslag på utveckling och samarbete ska debatteras.

"Jag ser inga möjligheter i Spanien nu"

Maria Cuenca kom till Spanien från Ecuador för att plugga och är bosatt i Barcelona. I den sista delen i vår reprtageserie om unga latinamerikaner i krisens sydeuropa berättar hon om varför hon bestämt sig för att inte stanna i Spanien när hon pluggat färdigt.

Friheten i Spanien får Enrique att stanna

- I Mexiko lever människor i ett kaos, jag är imponerad över hur de får det att gå ihop, säger Enrique Estevez från Mexiko, som nu är bosatt i Barcelona. I fjärde delen av vår serie om unga latinamerikaner i krisens Sydeuropa berättar han om vad som fick honom att lämna Mexiko för Spanien och hur han ser på tillvaron i Europa idag. "Jag kom till Barcelona för sju år sedan för att studera. Jag ville genomföra min utbildning utanför Mexiko eftersom jag var trött på tillvaron där och googlade potentiella städer i Europa.

Trygg ekonomi lockade Silvania till Portugal

Silvania Martins från Brasilien är bosatt i Lissabon, Portugal. I tredje delen i Latinamerika.nu:s reportageserie om unga latinamerikaner i Europa berättar hon om varför hon kom till Portugal och om varför allt fler brasilianare väljer att nu flytta tillbaka till Brasilien. "Jag kommer från regionen Minas Gerais i Brasilien och har bott i Portugal i åtta år. Jag kom för att jag ville bli ekonomiskt oberoende. I Brasilien bodde jag hemma och levde på min pappa.

Unga latinamerikaner i krisens Sydeuropa

Tiotusentals latinamerikaner är bosatta i Europa. Det koloniala arvet och språket har gjort att de flesta har bosatt sig i Spanien respektive Portugal, men det senaste årets ekonomiska kris och allt hårdare visumregler har fått fler och fler att vända hem. I Latinamerika.nu:s artikelserie Krisens migranter berättar unga latinamerikaner i Europa vad som fört dem hit och hur de ser på framtiden.

Lopp för medvetenhet kring barnarbete

Den tionde juni springer barn och vuxna ett lopp i fem olika latinamerikanska länder samt Spanien för att öka medvetenheten kring barnarbete. I Latinamerika beräknar man att det finns tio miljoner barnarbetare.

Sidor

Prenumerera på Europa