Dominikanska republiken

Deportationer oroar haitier i Dominikanska republiken

Under det senaste halvåret har nästan 16 000 haitier deporterats från Dominikanska republiken.

Forskare får gehör efter torka i Dominikanska republiken

Fjolårets långa torka i Dominikanska republiken har orsakat stora förluster inom jordbruket och lett till en ransonering av vatten - men också till en ökad medvetenhet bland landets beslutsfattare.

Staden som bara är känd för sina föroreningar

En majoritet av befolkningen i industristaden Bajos de Haina i Dominikanska republiken rapporteras lida av åkommor som astma, lung- eller magproblem. Trots att staden klassats som en av de mest förorenade i världen fortsätter fler än hundra fabriker att spy ut giftig rök över invånarna.

Rättvist kaffe tog Celine till Sverige

Hon var tio år när hon började hjälpa till på familjens kaffeodling och hemma har det pratats om kaffe så länge hon kan minnas. Idag jobbar Celine Herrera från Dominikanska republiken som konsult åt landets jordbruksdepartementet och är ett affischnamn för Fairtrade. Celine Herrera har kommit hela vägen från Dominikanska republiken till Sverige för att delta i en miniturné ordnad av Fairtrade Sverige. Under den gångna veckan har de bland annat hunnit besöka livsmedelsbutiker på Östermalm, föreläst på Fairtrade Forum i Eskilstuna och blivit intervjuade av journalister i Borlänge.

Dominikanska republiken gynnad av storexport till Haiti

Haitis egen livsmedelsproduktion minskar medan importen från grannlandet Dominikanska republiken ökar. Det visar en granskning gjord av medieorganisationen Haiti Grassroots Watch. Varor producerade i Haiti är svåra att hitta för de lokala handlarna. - Jag får allt från gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken - morötter, squash, aubergine, kål, paprika, ägg, salami. Det är gränshandeln vi lever av, säger en försäljare vid marknaden Croix des Bossales i den haitiska huvudstaden Port-au-Prince.

Tonårsgraviditeter ökar i Latinamerika

Andelen tonårsmödrar ökar i Latinamerika enligt ECLAC, rapporterade ett flertal medier i regionen under fredagen.  Allvarligast är situationen i Nicaragua, där 27 procent av alla flickor mellan 15 och 19 år har barn.

Textilfabriken med värdiga arbetsförhållanden

För två år sedan beslutade det amerikanska företaget Knights Apparel att satsa på en annorlunda textilfabrik i Dominikanska republiken. Arbetarna på fabriken, som producerar klädmärket Alta Gracia, får inte bara löner som går att leva på utan har dessutom hyggliga arbetsförhållanden och är garanterade rätten att organisera sig fackligt.

Krav på mer pengar till utbildning

Trots att en tredjedel av befolkningen i Dominikanska republiken inte har hunnit fylla 14 år använder landets regering en försvinnande liten del av statsbudgeten till skolväsendet. Nu kräver dock en växande folklig rörelse att mer pengar avsätts till skolorna.

Dominikaner redo att hjälpa jordbävningdrabbade

Dagarna efter den kraftiga jordbävningen i Haiti började överlevande och skadade ta sig över gränsen till Dominikanska republiken. Det talas om att hundratusentals kan ha dött i jordbävningen som skakade huvudstaden Port-au-Prince på tisdagskvällen, lokal tid.

Hälften av latinamerikas kvinnor offer för våld

Latinamerika är en farlig kontinent för kvinnor. Över 50 procent av den kvinnliga befolkningen på kontinenten har blivit utsatta för någon sorts våld, enligt siffror från FN.

Sidor

Prenumerera på Dominikanska republiken