Kvinnorättsorganisationer kritiska till Daniel Ortegas besök

*Salvadoranska kvinnorättsorganisationer rasar mot ett eventuellt besök av Daniel Ortega i landet i slutet av månaden. De uppmanar regeringen att förklara honom persona non grata.*

I slutet av oktober kommer Iberoamerikanska toppmötet, tillägnat ungdomar, hållas i El Salvador. Daniel Ortega har redan bekräftat sin närvaro till mötet.

Enligt Mariana Moisa, representant för Feministiska kollektivet för lokal utveckling i El Salvador, ska de hålla en rad protester ”för att solidarisera oss med de nicaraguanska feminister som jagas av Ortegas regering”. De kommer även att skicka brev till Amnesty International för att uppmana dem att agera i frågan. Flera organisationer har även försökt lämna över ett brev till nicaraguanska ambassaden där de uppmanar regeringen att sluta jaga kvinnorättsaktivister, men nicaraguanska ambassaden har vägrat ta emot dem. I de närmaste dagarna ska organisationerna även uppmana den salvadoranska regeringen att förklara Daniel Ortega persona non grata.

Protesterna mot Nicaraguas president grundar sig även på Zoilamérica Narváez, Daniel Ortegas styvdotter, anmälan om våldtäkt och sexuellt utnyttjande som ska ha pågått i över 20 år. Anmälan gjordes 1998 men åtalet lades ner med hänvisning till att brottet har preskriberats.

En representant för Institutet för mänskliga rättigheter från Universidad Centroamericana UCA förklarar att "det är omoraliskt att en våldtäktsman ska delta på ett möte som ägnas åt ungdomar”.

- Om El Salvadors regering bestämmer sig för att inte förklara honom persona non grata, så gör vi det, säger Benjamin Cuéllar från UCA.

Daniel Ortega har sedan augusti blivit kritiserad av det civila samhället och av regeringarna i både Paraguay och Honduras. Kvinnoministern i Paraguay, Gloria Rubin, rasade mot Daniel Ortegas planerade närvaro under Fernando Lugos tillträde till presidentämbetet. Daniel Ortega avstod dock besöket och hänvisade till att flygplanet han skulle åka med inte var i bra skick. I Honduras avgick landets kvinnominister i protest mot Daniel Ortegas närvaro vid anslutningen till ALBA-avtalet med Venezuela.

_Roxana Ortiz_