Dansen förenar människor i Peru

Foto: Helene Gustafsson

I Peru dansas det hela tiden. Olika regioner har sina egna danser. Huancayo i regionen Junin dansar dansen Santiago under hela juli månad. Latinamerika.nu:s Helene Gustafsson har gjort ett nedslag bland tonerna.

Det är inte enbart på privata fester det dansas, de dansanta kan även ses ute på gator och torg dansande till någon av de lokala förmågorna som strömmar ur stereon som står uppställd i närheten, eller till tonerna av en orkester som spelar live. På knastrande spanska sjungs texter som får oss att förstå hur det känns att bli lämnad för en annan eller får oss att känna sångarens eviga kärlek till hembyn.

Peru är ett kontrasternas land där klassklyftorna är stora på flera håll, som till exempel i huvudstaden Lima. Men dansen tränger igenom barriärerna, klär av människorna statusuniformen och ikläder dem istället de mest färgsprakande dräkterna, gammal som ung, fattig som rik, män som kvinnor. För en stund är alla lika. Med svängande höfter och leende munnar tar peruanerna sig an en av alla de danser landet har att erbjuda.

För en utomstående är det en fascinerande upplevelse att bevittna och det kan bara konstateras att musik och dans gör människor glada på riktigt.

Text och foto: Helene Gustafsson