Krisläge i El Salvador efter översvämningar

Efter de kraftiga regn som för en dryg vecka sedan drabbade Centralamerika står många människor nu utan helt utan försörjning. FN:s högste representant i El Salvador menar att detta är en katastrof direkt orsakad av klimatförändringarna. Och han kräver att de rika utsläppsländerna tar sitt ansvar.

- Delar av vårt hus rasade när marken gav vika. Jag ville inte flytta men myndigheterna sa åt oss att det var fara för barnens liv att stanna. Allt är förstört av vattnet, livet känns svårt nu men vi har tur som får hjälp.

Det berättar Marlene Lisette Jorge som väntar tillsammans med ett 20-tal andra i förmiddagssolen vid kyrkan i Santo Tomás, någon mil utanför huvudstaden San Salvador Här rullar snart den första nödsändningen med olja, ris, mjölk och mediciner in på vita lastbilar.

Efter sex dagar i ett härbärge har hon, hennes make och de fem barnen idag kunnat återvända till det som är kvar av huset.

Värmen har återvänt men det kommer ta veckor innan det torkat upp. De branta sluttningarna är på många ställen täckta med plast för att förhindra den mjuka jorden att rasa. Det är över en vecka sedan det slutade regna men ännu står vattnet kvar i flera av husen.

Marlene Lisette berättar med darrande röst att det är hennes man som arbetar men att han nu inte får några jobb. De jordägare han arbetar åt kan inte bruka sin genomvåta mark, och nu är familjen utan försörjning. De flesta i kön berättar samma historia.

Ayutuxtepeque utanför San Salvador.: Thomas Ekelund

Ett miljökrig

I förra veckan beslutade FN begära 15.7 miljoner dollar till de akuta insatserna i El Salvador. De sju dagarnas intensiva regn har enligt FN kostat landet mellan 200 och 250 miljoner dollar i direkta förluster, endast i jordbrukssektorn. Vilket innebär att de indirekta förlusterna är ytterligare minst 350 miljoner dollar. FN:s högste ansvarige i El Salvador är Roberto Valents och han tvekar inte.

- För mig är detta ett krig, ett miljökrig där människors försörjning krossats som en direkt följd av de globala utsläppen. Vi har de senaste dagarna fått en prisökning på mellan 10 och 70 procent på viktiga varor som ris, majs och bönor. Många vägar och broar är totalt förstörda, utbildningssektorn har helt stannat upp i 10 dagar, vilket drabbat 1.2 miljoner studenter och vi har en märkbart skadad hälsovård men även fler sjuka grund av regnen.

En trippel katastrof

El Salvador är världens tredje mest våldsamma land. Med en mordfrekvens på mellan 12 och 15 döda per dag och med nästan 67FN-chefen i El Salvador, Roberto Valents.: Thomas Ekelund döda per 100 000 invånare. Det kan jämföras med Irak och Afghanistan som har mellan 20 och 30 mördade per 100 000 invånare.

- El Salvador har en säkerhetskris, nu även en matkris och en humanitär katastrof och detta drabbar nästan alla sektorer i samhället, från hälsovård och skola till mat och handel, menar Robert Valent.

De internationella organisationer som finns på plats räknar tillsammans med att cirka 300 000 människor är direkt drabbade, varav 60 000 av dem är mycket svårt drabbade. Av dessa är 60 procent barn.

- Jag vet att vi befinner oss i en global ekonomisk kris men för att vara uppriktig, i denna krissituation är det verkligen tid för världssamfundet att visa solidaritet. För vi talar inte om att människor här ska få möjlighet att göra fler val, vi talar om att människor ska överleva. Det handlar om ett ansvar som de rika utsläppsländerna har. Det som händer i denna region händer över hela världen och det är de multilaterala lösningar är det som behövs. Om detta fortsätter kommer det definitivt leda till utrotning av den mänskliga rasen på denna planet. Och det är inte alarmistiskt, det är ren fakta.

Återuppbyggnad tar tid

Rehabiliteringen kommer ta tid, menar Roberto Valent. Det kommer ta två månader för vattnet att rinna undan. Att rädda liv tar ytterligare tre månader. Att återgå till ett normalt liv tar mer än ett år.

Marlene Lisette vet inget om framtiden säger hon.

- Jag drömmer att livet ska återvända till det normala . Men något har hänt med klimatet, säger hon. Jag vet faktiskt inte vilken framtid som väntar mina barn.

Text: Thomas Ekelund, frilansskribent 

Foto: Thomas Ekelund och Marcos Cerra Becerra