Kris i mexikanska fängelser

Mexikos fängelser är konstant överbelagda och ansatta av korruption, massrymningar och våld. Experter varnar nu för att hela fängelsesystemet är på väg att kollapsa.

Det finns 429 fängelser i Mexiko, och studier har visat att de inhyser närmare 40 000 fler fångar än anstalterna är byggda för. Fyra av tio fångar har ännu inte fått sina straff fastställda, och fångar som ännu inte har ställts inför rätta tvingas dela celler med dömda brottslingar.

År 2009 undersöktes 24 av landets fängelser av en FN-delegation mot tortyr, som sedan slog fast att det finns strukturella problem inom landets kriminalvård, samt att det begås övergrepp i syfte att förmå personer att erkänna brott.

I höstas slog landets statliga Nationella människorättskommission i en rapport fast att en majoritet av landets fängelser i varierande grad kontrolleras av olika kriminella organisationer. Samma rapport visar att 521 fångar lyckades fly i samband med 14 massrymningar mellan 2010 och 2012, och under samma period dödades 350 personer i samband med upplopp eller stora uppgörelser inne på anstalterna.

Korruptionsskandaler

Fängelset i Gómez Palacio ligger i det nordliga distriktet Lagunera, ett område som betraktas som ett av de farligaste i landet. Detta fängelse, som haft sex olika fängelsechefer under de senaste tre åren, har blivit ökänt efter flera rymningar och korruptionsskandaler.

I mars 2009 lyckades en grupp beväpnade män med polisuniformer ta sig in på fängelset och föra bort fem fångar. I juli året därpå greps den dåvarande fängelsechefen efter att ha anklagats för att ha tillåtit en grupp fångar att lämna fängelset. Fångarna genomförde sedan ett massmord på 17 personer i en fastighet i närheten.

Enligt myndigheterna hade fängelsevakterna gett fångarna möjlighet att lämna fängelset nattetid för att utföra hämndaktioner mot rivaliserande kriminella grupperingar.

Skottlossning i fängelser

Men fallet är inte unikt. I november 2010 hävdade Jorge Carvallo, ordförande för advokatsamfundet i en av landets delstater, att poliser släppt ut fångar från fängelset Barrientos nattetid för att begå rån.

Den 17 december överfördes plötsligt en stor grupp fångar från Gómez Palacio-fängelset. Dagen därpå hördes plötsligt skottlossningar och skrik inifrån fängelset. Myndigheterna rapporterade senare att 25 fångar och 6 vakter hade dödats i samband med ett flyktförsök. Enligt polisen hade fångarna öppnat eld mot vakterna i samband med att de försökte fly från fängelset.

Myndigheterna beslutade efter detta att tömma det ökända fängelset, där 78 personer dödats under de senaste tre åren. Några dagar senare meddelade myndigheterna att fängelset stängts för gott och istället kommer att omvandlas till att bli en polisstation.

Text: Daniela Pastrana/IPS