Krav på lagändring i Chile efter homomord

24-årige Daniel Zamudio överfölls och misshandlades av nynazister på grund av sin sexuella läggning. Skadorna blev så allvarliga att Zamudio, efter 25 dagar i respirator, avled. Nu riktas skarp kritik mot Chile, från bland annat FN, för faktumet att landet saknar en lag mot diskriminering.

Förutom en rad hårda slag, sparkar och knivstick, hade nynazisterna ristat in ett hakkors på Daniel Zamudios mage. Fyra män, mellan 19 och 24 år gamla, har gripits misstänkta för dådet.

På fredagsförmiddagen, lokal tid, begravdes Daniel Zamudio. Hundratals åhörare hade samlats för att visa sitt stöd till familjen och ceremonin visades även på tv i direktsändning.

Mordet på Daniel Zamudio har väckt stor uppmärksamhet i Chile och blåst nytt liv i debatten kring avsaknaden av en antidiskrimineringslag. I dagsläget finns nämligen ingen lag som skyddar mot diskriminering av personer, varken på grund av sexuell läggning, kön, utseende eller etnisk tillhörighet.

Konservativa har stoppat lag

Nu har även representanter från FNs kommission för mänskliga rättigheter kritiserat Chile för detta faktum och enligt nättidningen El Mostrador råder FN Chile att snarast anta en lag mot sexuell diskriminering.

Sedan sju år tillbaka finns ett förslag på en antidiskrimineringslag liggande hos kongressen för beredning. Det är främst det konservativa partiet UDI som gång på gång röstat mot förslaget, men fallet med Zamudio tycks nu ha mjukat upp även UDI så pass att de kan tänka sig att anta en version av lagförslaget. Dessutom har regeringen meddelat kongressen att det är av högsta prioritet att förslaget behandlas snarast. Förhoppningsvis kommer allmänhetens krav på att en antidiskrimineringslag införs, och den internationella kritiken, att väga tyngre än tidigare vid nästa oröstning om förslaget.

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna