Kraftverksarbetare avskedade efter strejk

Närmare 170 arbetare vid bygget av det omdiskuterade vattenkraftverket Belo Monte i delstaten Pará avskedades på tisdagen efter en strejk med krav på bättre villkor. Det är andra gången det händer under november månad.

Ungefär 1800 arbetare lade på fredagen ned arbetet och idag tisdag spärrade de av den transamazonska motorvägen i närheten av staden Altamira för att få uppmärksamhet för sina krav. Manifestationen gick lugnt till utan sammandrabbningar.

Arbetarna kräver i första hand att få ledigt för att kunna resa hem under de stundande jul- och nyårshelgerna, men presenterade också en lista på 16 krav på bättre arbetsvillkor. Till dem hör krav på att slippa byta arbetsuppgifter hela tiden, vilket nu är fallet enligt fackföreningssajten Causa Operária Online.

Samma dag som arbetarna genomförde sin manifestation publicerade företaget som är ansvarigt för bygget en lista på cirka 170 arbetare som sades upp med omedelbar verkan. De avskedade arbetarna skickades genast till närmaste busstation för att resa hem till sina delstater. Företaget nekar till att uppsägningarna skulle ha något med strejken att göra.

Arbetar i treskift

Kraftverksbygget Belo Monte är det största och dyraste projektet i den federala regeringens infrastrukturprogram PAC (Programa de Aceleração do Crescimento) och regeringen har bråttom att få det klart i tid. Därför pågår arbetet i treskift utan stopp ens under jul och nyår och pressen på arbetarna är stor.

Enligt organisationen Xingu Vivo Para Sempre (Xingu-floden lever för evigt), som samtalade med arbetarna på söndagen, var fler än 200 arbetare sjuka på grund av dålig mat och vatten. Fem fick läggas in på sjukhus i Altamira.

Den 12 november i år strejkade arbetare vid Belo Monte för första gången och även då sades 170 arbetare upp. Enligt Causa Operária Online vill byggkonsortiet till varje pris undvika att bygget stannar av på grund av arbetarnas protester, vilket hände nyligen på ett annat stort vattenkraftverksbygge, Jirau, i delstaten Rondônia.

Minister kritisk

Den brasilianske gruv- och energiministern Edson Lobão försvarade på tisdagen byggföretagens agerande i dessa konflikter. Enligt honom är inga byggnadsarbetare så väl behandlade i världen som arbetarna vid de brasilianska kraftverksbyggena. Ministern kritiserade också de enskilda organisationer, så kallade NGOs, som organiserar motståndet mot bland annat Belo Monte.

- I Brasilien finns fler än 340 000 enskilda organisationer. Fler än 300 000 av dessa försvarar INTE landets intressen, kommenterade Lobão när han öppningstalade på ett seminarium om naturgas och transportnät. Enligt honom handlar kritiken om "avundsjuka för att Brasilien arbetar i riktning mot sitt stora mål att gå från att ha varit världens sjunde största ekonomi till att bli den femte största."

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna