Krönika

Tecken på ett sjukt samhälle

 ”Till skriket av: Ett annat amerika är möjligt!” står det på en av affischerna från Amerikas sociala forum som gick av stapeln i Guatemala City i oktober 2008. Under texten finns en teckning av ett demonstrationståg med två ansikten i förgrunden som ger uttryck för detta skrik.  

Onda och goda i kamp om de sista naturresurserna

Den 23 maj anlände sex personer, varav två norrmän, till byn Chanchicupe i San Marcos i nordvästra Guatemala. De hade kommit för att genomföra en förstudie inför ett vattenkraftprojekt. Lokalbefolkningen, som är välorganiserad i försvar för sitt territorium, tillfångatog de sex personerna. Först när alla i gruppen, inför ett hundratal åskådare, hade undertecknat ett avtal, i vilket de alla fick bedyra att de aldrig mer skulle återvända, släpptes de.  

”Sånt är livet här, förstår du” Del 2

Två och ett halvt år senare står hon där framför mig i São Paulo. Fortfarande utan glasögon på näsan, men med ett stort leende på läpparna. - Jag trivs här, säger hon. - Här kan jag i alla fall leva lite grann. I Bolivia fanns inget liv. 

”Sånt är livet här, förstår du” Del 1

Där på trappan till katedralen i São Paulo står hon plötsligt. Hon är sig lik, bara lite rundare. Hennes kolsvarta tjocka hår är längre än sist och hon bär ett barn i famnen. - Här är min dotter, säger hon glatt när vi kramar om varandra.

"Bolivianer vill göra grillspett på svenskar”

*Ryktet om de primitiva lynchningarna i Achacachi chockar Sverige och bolivianer i landet mister nu sina jobb för att svenskarna inte vill ha med “barbarer” att göra. Detta enligt den bolivianska dagstidningen Los Tiempos krönikör Paulovich.* Det gynnar oppositionen att överdriva omvärldens reaktioner och avsky för ursprungsfolkens rättviseskipning.

Småbönder är inga revolutionärer

*I min barndoms by i Blekinge har ängarna växt igen och man ser allt färre kor, hästar och grisar. De flesta ungdomarna lämnar byn och beger sig till andra städer för att söka utbildning, jobb och nya intryck. Eller drömmer om ett annat liv.*

Rosor röda som blod

*Har du gett en bukett rosor till din älskade på sista tiden? De där blommorna du gav för att bedyra din kärlek, tänkte du på vart de kom ifrån? Det är mycket möjligt att de kom från Latinamerika, en kontinent där den röda rosen börjar få en allt bittrare doft.*

Droger och suveränitet

Den amerikanska militärbasen i staden Manta i Ecuador är en mycket omdiskuterad fråga. Den officiella målsättningen är att bekämpa drogflödet. Rafael Correa, Ecuadors president, har dock sagt att han hellre kapar av sig en arm än förnyar kontraktet som går ut nästa år.

Ryktesspridning i boliviansk media

*De rykten som florerar på grund av landets medier blir varje dag alltmer absurda. Samtidigt hårdnar konflikten mellan Bolivias regering och oppositionen.*

Prenumerera på Krönika