Karneval i La Paz

 

La Paz färgsprakande karneval till hyllning av helgonet El Señor del Gran Poder intog åter igen stadens gator. 30 000 dansare och musiker deltog i folkfesten som varade ett dygn.

Solen lyser starkt på den höga höjd som La Paz befinner sig på bland Andernas bergstoppar. Dansare, musiker och åskådare längst trottoarerna svalkar sig med öl, glass och vatten i hettan. Redan klockan 07 på morgonen bar de första dansarna iväg genom centrala La Paz. Sex kilometer avverkades och det tar varje dansare nästan 6 timmar att komma i mål. Karnevalen är en tävling om vilken grupp som dansar finast och mest synkroniserat. Totalt medverkar drygt 30 000 personer med danser som exempelvis Morenada, Tinku, Caporales och Saya fram till småtimmarna morgonen därpå.

Karnevalen Gran Poder har sina rötter i den katolska tron genom hyllningen av helgonet Jesus, men med starka inslag av Bolivias urfolkkulturer. Danserna och musiken som framförs har sitt ursprung från den andinska högplatån och den bolivianska djungeln. Gran Poder har passerat La Paz gator varje år sedan 1970-talet och i år firas även att Bolivia för 200 år sedan utropade sig självständiga från kolonialmakten Spanien.

Sofi Önneby