Karibien uppvaktar Mexiko inför G20-mötet

Den karibiska samarbetsorganisationen Caricom försöker få Mexiko att använda sitt inflytande som ordförandeland för att främja Västindien och andra små östaters intressen vid det kommande G20-mötet i juni.

G20 är en sammanslutning av de 20 största ekonomierna i världen och kontrollerar 90 procent av världshandeln. Karibien vill se reformer av de internationella finansiella institutionerna som Internationella valutafonden och Världsbanken.

I april mötte Karibiens ledare Mexikos president Felipe Calderón och uttryckte då sin oro över att många Caricom-medlemmar nu klassas som små och starkt skuldsatta medelinkomstländer vilket gör att de inte kan ta del av olika förmåner och stöd från de internationella finansiella institutionerna.

Under ett kort möte i måndags i Bridgetown i Barbados lovade Felipe Calderón att Karibien kan "räkna med Mexiko som en vän och partner som kommer representera regionen aktivt och stolt under G20-mötet."

Ojämna reformer

- För oss är det väldigt viktigt att andra utvecklingsländer har en röst i den fortsatta utvecklingen när det gäller internationella ekonomiska frågor, sade Calderón.

Barbados premiärminister Freundel Stuart kritiserade under mötet den "långsamma och ojämna" reformtakten hos Världsbanken och Internationella valutafonden och den "fortsatta bristen på representativitet och insyn i G20".

- Som den karibiska samarbetsorganisationens ordförande nyligen sa så står G20 för 90 procent av världens BNP men representerar absolut inte 90 procent av världens länder, sade han.

Stuart menade också att han såg oroande tecken på hur G7 - som blivit G20 - har gått från att vara en liten rikemansklubb till att bli en i större skala. Han beklagade också G20:s fokus på skatteparadis i Karibien, trots att det mesta av den dokumenterade penningtvätten och skatteflykten sker i finansiella centrum i Europa och USA.

Caricoms ordförande, Desi Bouterse, säger att det råder enighet om samarbete med Mexiko inom en rad områden, i allt från turism och transport till handel, investeringar och nationell säkerhet. Mexiko blev 1974 det första landet att underteckna ett samarbete med Caricom.

Text: Peter Richards/IPS