Karibien

Unga driver klimatfrågan framåt i Trinidad och Tobago

Nariva Swamp, ett unikt träskområde i Trinidad och Tobago, anses vara mycket viktigt för den biologiska mångfalden, förvaltning av kustområden och som koldioxidupptag. Foto: Peter Richards/IPS

Två nya miljörörelser i Trinidad och Tobago drivs av unga volontärer som vill trappa upp kampen mot klimatförändringarna och ägna sig åt hållbarhetsaktivism.

Jamaica investerar i förnyelsebar energi

En ny solcellsanläggning väntas bli det största projektet i sitt slag i Karibien. Motsvarande drygt 1,7 miljarder kronor investerades i vindkraft och solkraft i Jamaica under förra året.

Sms hjälper odlare i kampen mot klimatförändringar

Satellitbild över Jamaica. Foto: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC

En kombination av appar hjälper odlare i Jamaica att planera sin verksamhet i förhållande till torkor. Det nya verktyget används redan i ytterligare 23 länder i Karibien och Centralamerika och ger länder möjlighet att bättre kunna stå emot effekterna av klimatförändringarna.

Långvarig torka slår hårt mot Jamaicas småbrukare

Många tusentals jamaicanska småbrukare har drabbats hårt av en långvarig torka. Experter varnar samtidigt för att återkommande extrema väderfenomen innebär att sårbara grupper får svårt att få tillräckligt med mat.

Klimatrelaterade sjukdomar ökar i Karibien

Antalet fall av sjukdomar som hänger samman med ett förändrat klimat ökar i Karibien, enligt lokala experter. Som exempel nämns denguefeber, som på senare år har ökat i flera av regionens länder. Önationen Dominicas högste sjukvårdsansvarige David John hävdar att klimatförändringarna har haft en negativ påverkan på människors hälsa inte bara i hemlandet, utan i hela Karibien.

Ett år efter Sandy - i väntan på nästa jätteorkan

Ett år har gått sedan orkanen Sandy drog in över nordöstra USA och orsakade stora materiella skador i världens finansiella centrum. Dagarna innan hade jätteorkanen skördat liv i Västindien och skapat en enorm förödelse som länderna först nu har börjat återhämta sig från. Frågan är bara när nästa jätteorkan ska drabba regionen.

Karibien hårdast drabbat av Sandy

Hittills har minst 52 personer dödats i Haiti, Karibiens fattigaste nation, efter orkanen Sandys härjningar. Över 20 personer har omkommit på Kuba, men också Dominikanska republiken, Jamaica och Bahamas har drabbats hårt av orkanens framfart. Efter att orkanen slagit till mot Jamaica där den orsakade översvämningar och tvingade fler än tusen person att söka skydd i tillfälliga bostäder nådde stormen Kuba i torsdags, då som en kategori 2-orkan med ihållande vindar på upp till 170 kilometer i timmen.

”Vi fortsätter kämpa”

. Förra veckan genomförde småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina sin sjätte kontinentala kongress för medlemsorganisationer från Latinamerika och Karibien.

Karibien uppvaktar Mexiko inför G20-mötet

Den karibiska samarbetsorganisationen Caricom försöker få Mexiko att använda sitt inflytande som ordförandeland för att främja Västindien och andra små östaters intressen vid det kommande G20-mötet i juni. G20 är en sammanslutning av de 20 största ekonomierna i världen och kontrollerar 90 procent av världshandeln. Karibien vill se reformer av de internationella finansiella institutionerna som Internationella valutafonden och Världsbanken.

Första kvinnliga premiärministern på Trinidad och Tobago

När Kamla Persad-Bissessar installeras som premiärminister senare i veckan blir hon den första kvinnan på posten i den karibiska östaten Trinidad och Tobago. Den 58-åriga advokaten Kamla Persad-Bissessar säger att hon kommer att visa samma uppmärksamhet och omsorg om landet som hon ägnat sin egen familj. - Jag kommer att leda en empatisk regering. Jag kommer inte att göra er besvikna, sa hon i ett tal efter det historiska valet.

Sidor

Prenumerera på Karibien