Kamp om mexikanska fröer

Ett nytt lagförslag i Mexiko hotar både den biologiska mångfalden och små och medelstora jordbruksföretag, varnar aktivister och experter. Lagen utökar möjligheten till patent på fröer och utsäde. Förslaget om att ändra lagen om växtförädling godkändes av senaten i november och ska snart upp i kongressens underhus.

- De försöker utöka privatiseringen för att ge ännu mer makt åt de multinationella företag som tar fram utsäde, säger Adela San Vicente, ordförande i Semillas de Vida, en lokal organisation, till IPS.

President Felipe Calderón och hans konservativa regering stödjer reformen, som skulle omfatta allt växtmaterial, från frö till skörd. Begreppet ”huvudsakligen härledda varianter” införs för att gynna genmanipulerade grödor. Dessutom utökas patentperioden från 15 till 25 år.

Kräver tillstånd

En risk med lagförslaget är att små jordbruk som använder sig av hybridfrön utan tillstånd riskerar straff. Staten får rätt att utdöma böter eller till och med hindra markanvändning vid patentöverträdelser.

- De banar väg för industrin att starta stämningsprocesser, exempelvis om en bondes majsodling skulle förorenas med transgena grödor, eftersom majsen då skulle innehålla gener från genmanipulerade grödor, säger Alejandro Espinosa, forskare på Mexikos nationella institut för forskning om skog, jordbruk och boskap, till IPS.

- Det vore spiken i kistan för den mexikanska landsbygden, menar Espinosa, som har utvecklat mer än 40 hybridarter som producerats av småföretag och sålts på lokala marknader.

Lagförslaget innebär en anpassning till den internationella konventionen om skydd för växtförädlingsprodukter som reviderades senast 1991.
Mer än 250 000 ton frö produceras varje år i Mexiko. Forskare och organisationer har krävt ett stopp för lagförslaget, som de anser ska diskuteras i en öppen debatt med berörda sektorer, däribland mindre jordbruk som är de som kommer att påverkas mest. I Mexiko finns ungefär fem miljoner bönder enligt officiella siffror.

Egenproducerade fröer

Enligt No Patents on Seeds, en global koalition av organisationer, har egenproducerade fröer minskat sedan 1996 i samma takt som den industriella fröbranschen har expanderat.
Alejandro Espinosa menar att de frön som bonden själv samlar från sina grödor är bättre för miljön än den industriella fröproduktionen.

- Förbättringen av grödorna sker då genom att man tar frön från de bästa plantorna. Det är vad bönder alltid har gjort, säger han.

Det statliga fröföretaget i Mexiko har varit nära likvidation sedan början av 2000-talet och därmed lämnat spelplanen öppen för såväl mexikanska som utländska företag.

Text: Emilio Godoy/IPS

Översättning: Elin Pettersson. Texten är kortad från sin ursprungliga version.

Foto: rams_nu, stock.xchng