Journalist väntas friges av Farcgerillan

Om allt går enligt planerna kan den franska journalisten Romeo Langlois återvända hem under onsdagen efter att ha hållits fången av Farcgerillan i Colombia i drygt en månads tid.

På måndagen visade den venezuelanska tv-kanalen Telesur ett filmklipp som visade att Langlois var vid liv. I filmen ser han ut att vara vid god hälsa, men trött och med en arm i bandage.

Farcgerillan har meddelat att de på onsdagen kommer att frige Langlois, som när han kidnappades arbetade för tv-kanalen France24. Langlois har rapporterat från Colombia i tolv års tid och överlämnade sig till gerillan i samband med en räd mot en militärkolonn i södra Colombia den 28 april i år.

Gerillan har meddelat att de kommer att överlämna Langlois till en humanitär delegation där en representant för den franska presidenten François Hollande samt den tidigare colombianska senatorn Piedad Córdoba måste närvara.

Organisation bakom frigivande

En grupp vänsterintellektuella som kallar sig Colombianer för fred och som leds av Córdoba har sedan 2008 lyckats åstadkomma ett 30-tal frigivanden av civila och militärer som hållits som gisslan av Farc. De har också medverkat till att förmå Farc att utlova att de ska upphöra med att kräva lösensummor i samband med kidnappningar.

Utkastet till ett samförståndsavtal för säkerheten och samordningen kring frigivningen diskuterades av vice försvarsminister Jorge Enrique Bedoya, den franska ambassadören i Colombia, samt chefen för Internationella rödakorskommitténs colombianska delegation, Jordi Raich, söndagen den 27 maj.

Efter samråd med två representanter från Colombianer för fred publicerades utkastet, med förhoppningen om ett godkännande från Farcgerillan, halv elva på söndagskvällen lokal tid.

Delegationen krävde att få uppgifter om en ungefärlig plats för frisläppandet under tisdagen, sa Raich vid en presskonferens.

- Så snart som Farc tillhandahåller den informationen kommer militära operationer i området att stoppas tillfälligt, förklarade Raich.

Överlämnandet kommer att koordineras av Internationella rödakorskommittén och fordon märkta med deras logotyp kommer att användas.

Internationella rödakorskommittén uppger att de kommit "en bra bit i planeringen av logistiken och samarbetar med alla parter för att Langlois frigivning ska ske på utsatt datum".

Flera frigivna

Två dagar efter att François Hollande tillträtt som Frankrikes president beslutade han att ett sändebud skulle närvara vid frigivningen av Langlois.

Det är ovanligt att Internationella rödakorskommittén publicerar texten till ett samförståndsavtal för säkerheten och samordningen vid en överlämning.

- Detta har gjorts när det har skett en särskild förfrågan, som vid de två senaste frigivningarna. I det här fallet sker det på grund av en kort tidsfrist, säger María Cristina Rivera vid Internationella rödakorskommittén.

De två senaste frigivningarna av Farcfångar skedde i februari 2011 och i början av april i år. Vid båda tillfällena skötte Colombianer för fred medlingen. Bland de frigivna återfanns en lokalpolitiker, sex soldater och åtta poliser och flera av dem hade tillbringat över tio år i fångenskap hos Farc.

Langlois tillfångatogs vid en sammandrabbning mellan den colombianska militären och Farcgerillan när han följde med militären i en helikopter på knarkspaning i provinsen Caquetá. Enligt Farc skadades han lindrigt men vårdades av gerillan.

Vid tidpunkten för attacken bar Langlois en skottsäker jacka och en militärhjälm som han hade fått av armén. Det ställde honom i en svår situation i mötet med Farc, som tog honom för att vara en amerikansk militär rådgivare. Farcgerillans avdelning 15 meddelade först att man betraktade Langlois som krigsfånge. Enligt soldater som överlevde attacken så tog Langlois av sig jackan och hjälmen under eldstriden och sa att han var journalist varpå han överlämnade sig till gerillan.

Vid tidigare frigivningar har säkerhetstjänsten bevakat luftrummet dit Farcgerillan fört gisslan för frisläppande. Man har också använt andra metoder. När den fransk-colombianske politikern Ingrid Betancourt fritogs i den colombianska arméns "operation Jaque" utgav sig militären för att tillhöra Internationella rödakorskommittén och använde fordon med organisationens emblem.

Text: Constanza Vieira/IPS