Jordreformer i Mexiko diskuteras från kvinnornas perspektiv

Med anledning av den Internationella Kvinnodagen hölls i San Cristóbal de las Casas, Chiapas (Mexiko) ett två dagars seminar om "Juridisk och politisk analys av jordreformen och dess motreform i Mexiko och Chiapas" arrangerat av CESMECA, Centro de Derechos de la Mujer de Chiapas A.C (CDMCH) och Semillas de Luz S.C.

- Under historien har kvinnorna varit bortkörda från våra marker. Det finns lagar men de respekteras inte. Vi har varit förtryckta, utestängda från vår rätt till marken och över rätten att delta i besluten över vårt territorium. Vi kan inte bestämma, vi har ingen röst gällande marken, därför är många av våra rättigheter kränkta, förklarar Catarina López från CDMCH.

 Aktivitet på Resistencias-torget i San Cristóbal de las Casas.: Inés Turpin Gálvez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinnornas kamp i Chiapas är starkt sammankopplad med den om jord och territorier och evenemanget hade som målsättning att informera och diskutera orsaker och konsekvenser av motreformen så att alla tillsammans kan bygga upp strategier mot den destruktiva processen av privatisering och uppstyckning av jorden och territoriet. Efter en första dag av analys, arbetade deltagarna i grupper och föreslog strategier som senare presenterades på ett stormöte där alla kom överens om att kampen inte länge kan ignorera kvinnors röst.

- En vanlig teknik som systemet använder är att splittra oss genom sina projekt eller program; de vill konfundera oss, försvaga oss, sa Petter Rosset från La Via Campesina.

Eftersom seminarierna också var en påmminelse om hur viktigt det är att hålla ihop för att hävda sina rättigheter uppmanades deltagarna av advokaten Emma Villalba från MAIZ att "informera oss bättre, samla kunskap, träffa kamrater från de andra kollektiven och byarna samt mobilisera oss".

Bland förslagen ingick också viljan från kvinnor och män att sprida budskapet till dem som inte kunde närvara vid seminarierna eftersom, som en person från Bachajón sa;

- Vi som är här är inte de enda som lider av regeringens påtryckningar.

Även män deltog i kvinnornas 8:e mars firande.: Inés Turpin Gálvez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 8:e mars ägde en marsch rum i centrala San Cristóbal de las Casas där deltagare från seminariet tillsammans med fler människor, huvudsakligen ursprungsbefolkningen, från olika delar av Chiapas deltog. Det var en dag av fest och kamp, protest och lila färger. Banderollerna och slagorden, påminner om offer av övergreppen mot kvinnor, brotten mot mänskliga rättigheter och mot regeringens politik. Många arbetare kom till affärernas eller restaurangernas dörrar och tittade på demostrationen. Några applåderar, turisterna tog bilder och försökte att repetera slagorden samtidigt som några av stadens invånare fnös åt dem. Diskriminering mot jordbrukare och ursprungfolk är vanligt och en kvinnomarsch kan göra några illa till mods.

På Resistencias-torget avslutades marschen och organisatörerna läste upp ett manifest med förslagen från seminariet. Kvinnor från de olika byarna bjöds för att prata och ursprungsspråk hördes mitt i staden med sina inspirerande budskap. På samma torg började en hantverks- och jordbruksmarknad där kvinnorna från byarna hade möjligheten att sälja eller byta sina produkter och olika kvinnoorganisationer informerade om deras arbete.

- Den goda nyheten är att vi är inte ensamma, sa någon under seminariet och efter tre intensiva dagar för att uppmärksamma den Internationella Kvinnodagen fick man en stor känsla att det är sant.

Text och foto: Inés Turpin Gálvez, Frilansjournalist