Jordbävningen avslöjar fuskbyggen

Flera av de våningshus som rasat, eller riskerar att rasa, till följd av jordbävningen i Chile har visat sig vara fuskbyggen.

I huvudstaden Santiago är flera höghus på väg att rasa samman totalt, varav vissa byggda så sent som för ett och ett halvt år sedan. I Viña del Mar har man redan börjat rivningsprocessen av ett våningshus. I staden Santa Cruz rasade ett 3-våningshus samman helt och hållet.
- De flesta lyckades ta sig ut, men två personer hann inte. De dog. En av dem hade Downs syndrom och den andra var hans syster som tog hand om honom. De dog tillsammans, berättar en av de överlevande, Mauricio Rodríguez, för tidningen el Mercurios nätupplaga.  
Efteråt fann man att tegelstenar i väggarna var fulla med papper. Under byggnationen hade arbetarna stoppat i papper från cementsäckar för att fylla ut håligheterna i stenarna.

Ansvariga håller sig undan

Även på andra håll talar experter om fuskbyggen. Moderna hus, byggda efter de säkerhetskrav som gäller i Chile med tanke på att det är ett jordbävningsdrabbat land, borde inte ha drabbats så hårt som de gjort. Speciellt inte i områden där skalvet inte var starkare än 6,8 på richterskalan.
Få av de ansvariga för dessa byggen har dock trätt fram för att förklara sig, eller ens hjälpa drabbade att hitta någon annan stans att bo.
Eftersom de flesta försäkringar inte gäller vid naturkatastrofer innebär dessutom det inträffade en total ekonomisk förlust. Tusentals drabbade står nu utan både familj, hem och ersättning.

Lisa Karlsson